Ženska reprezentacija Hrvatske spremna za nove izazove!

0
129

Kreću kvalifikacije za Euro rukometašica koji će se 2024. godine igrati u Austriji (Beč, Insbruk), Švajcarskoj (Bazel) i Mađarskoj (Debrecen).

Igraće se od 28. novembra do 15. decembra. Euro dolazi nakon Olimpijskih Igara u Parizu i početak je novog olimpijskog ciklusa prema Los Anđelesu 20228. godine. Taj Euro je idealna prilika da naprave promene nakon Pariza koje su neminovnost i da se krene s čvrstim planom prema LA ‘28.

Hrvatske rukometašice igraju u grupi 1, protivnice će im biti Grčka, Bosna i Hercegovina, te Rumunija. Iz te grupe dve najbolje selekcije idu direktno na SP, a trećeplasirana ulazi u kandidaturu za isto.

Naime, četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz osam grupa čine posebnu tabelu s koje četiri najbolje idu na Euro, ali važno je znati da se na toj tabeli ne računaju utakmice trećeplasiranih i četvrtoplasiranih u grupi. Dakle, samo protiv favorita će se tražiti prolaz dalje.

Najveći favorit je Rumunija, ali ne puno više od Hrvatske. To pitanje najviše zavisi o igranju ili ne igranju Kristine Neagu višestruko najbolje svetske rukometašice. Neagu ima 35 godina, u LA bi imala 40 i teško je očekivati da će još moći da funkcioniše.

I Rumunija će kao i Hrvatska tražiti svoju kartu za Pariz i bude li je pronašla, za očekivati je da to bude poslednji nastup velike rumunske igračice koja je jedina četiri puta u istoriji proglašavana najboljom na svetu.

Hrvatska takvih problema nema, ni za sledeći olimpijski ciklus, što samo pojačava utisak koji selekcija ostavlja u poslednje vreme.

Recimo, najstarija bi tada bila Tea Pijević s 36 godina, a toliko sada ima Neagu, a Pijević je još golmanka što je bitno drugačije. U red iza nje idu Ježić, Debelić, Blažević… koje bi u LA ‘28 imale po 34 godine, što opet ako igraju na dobrom nivou i nemaju drugih planova u životu, nije problem. U prvom redu je njihova odluka.

Grčka i Bosna i Hercegovina nisu protivnici s kojima Hrvatska treba da ima problema. Radi se o dve selekcije koje nikad nisu igrale na velikom takmičenju i Hrvatska bi u okršajima s njima trebala očekivano i mirno da pobedi. Naravno, dokazale su Hrvatice nekoliko puta da nije moguće i suprotno, pa zato treba pametno odraditi kvalifikacije za ovo veliko takmičenje i držati kontinuitet koje imaju na njemu u poslednje vreme.

Reprezentacija se okuplja u Zagrebu, seli odmah u Karlovac gde će trenirati i u sredu igrati utakmicu protiv Grčke, a nakon toga i pričekati subotnje gostovanje u Cazinu koji nije daleko. Nenad Šoštarić će poslednji put u ovom mandatu biti na klupi reprezentacije, a ova akcija će biti idealna prilika da se njegov naslednik uvede u posao pre početka sledeće akcije koja će biti priprema za SP koje će se u decembru održati u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj gde će Hrvatska tražiti vizu za olimpijske kvalifikacije u Parizu 2024. godine.

To je prilika koju je generacija gradila godinama i sada će imati šansu da je iskoristi, ali bez Šoštarića koji će nakon reprezentativne akcije kompletno preseliti na klupu Zagreba.

S Lokomotivom je već gotovo, posao je preuzeo Vedran Krkač. A priliku na klupi reprezentacije za izboriti OI će dobiti neko drugi. I to je savršen izazov za svakog koji dođe kao naslednik.

Recimo da je tim u zadanim gabaritima, nema samo Ane Debelić koja je nedavno rodila, a na mesto pivota uz Ježić i Šenvald uskočiće Mia Brkić, devojka ponikla u Sesvetama koja igra Ligu šampiona u jakom francuskom Mecu s naglaskom na – igra. Povrede trenutno muče Katarinu Ježić i Valentinu Blažević. Mogu li super, ne mogu li nije drama, jer su tu Šenvald, Brkić, te Posavec i Milosavljević, što je za dve utakmice koje slede sigurno dosta.

SPISAK NENADA ŠOŠTARIĆA:

Golmanke: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka)

Leva krila: Paula Posavec (Bistrita), Andrea Šimara (Podravka)

Desna krila: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka)

Pivoti: Katarina Ježić (Braila), Sara Šenvald (Podravka), Mia Brkić (Metz)

Levi bekovi: Ćamila Mičijević (Pariz), Dejana Milosavljević (Craiova), Tena Petika (Nice), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka)

Srednji bekovi: Valentina Blažević (Buzau), Stela Posavec (Lublin), Larissa Kalaus (Podravka)

Desni bekovi: Katarina Pavlović (Baia Mare), Klara Birtić (Bietigheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka)

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here