Zdenko Antonović – “Neka ova knjiga bude sećanje na legendarnog Eda!”

0
310

Ova knjiga nije bila planirana, ali me je ljudsko osjećanje navelo da je napišem kao neku vrstu duga, kaže na početku razgovora za Sport1 i Oslobođenje Zdenko Antović, visočki hroničar i sjajni rukometni trener, autor knjige o legendarnom Edhemu Sirči.

Tog 28. oktobra 2020. godine kompletna javnost u BiH bila je šokirana, jer je objavljeno da je od posledica srčanog udara preminuo Edhem Sirčo, tada aktuelni trener Vogošće, a nekada sjajni rukometaš i reprezentativac BiH. Edhem Sirčo rođen je 20. septembra 1973. godine, a igračku karijeru počeo je u matičnoj Bosni s kojom je bio višestruki šampion BiH. Igrao je još za Bosnu (Sarajevo), Slogu (Doboj) i Izviđač, a karijeru je gradio i u Sloveniji, Italiji, Španiji te Kataru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je ukupno 75 utakmica, od toga 40 zvaničnih te 35 prijateljskih. Debitovao je za zmajeve 27. decembra 1994. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bjelovara (24:23) i postigao pet golova. Zvanični debi za reprezentaciju imao je u kvalifikacijama 3. septembra 1995. godine protiv Kipra u Nikoziji, a tada je postigao tri gola. Poslednji put dres reprezentacije nosio je u meču protiv Belgije 15. januara 2005. godine. Ukupno je u dresu reprezentacije BiH postigao 225 golova.

  • Moje spisateljsko znanje nije na nekom nivou, jer ja nisam pisac, niti su moji stil i jezik literarni, ali u razgovorima o knjizi često spominjana minucioznost u pisanju sa puno provjerenih podataka nije nimalo loša odlika u ovakvim prilikama. Upravo taj način ovog mog pokušaja čini da Edin trag postane neizbrisiv. Iako sam napisao tridesetak raznih brošura, stručnih skripti i knjiga izdatih u nekoj skromnoj formi, ovo je moja treća monografija poznatih ljudi, Visočana, na jednom mjestu. Ali ovo je prva u ovakvoj kompletnoj formi i, kako su mnogi rekli, u izuzetno kvalitetnom grafičkom obliku, kaže nam Antović. On ističe da je tokom pisanja ove knjige stekao iskustvo, koje mu je reklo da knjigu nije uopšte lahko dati u ruke čitaocu.
  • Dapače, to je veoma teško i komplikovano. Zato sada biblioteku još više cijenim. Ne znam šta je bilo teže, napisati je, urediti ili pronaći novac za njenu štampu. Za ovo prvo sam bio sposoban, a za ostalo sam tražio pomoć, govori Antović, te dodaje da je zajedno sa dizajnerom napravio izbor da knjiga bude nekoliko centimetara šira od uobičajenog formata, jer će kao takva viriti između ostalih knjiga.
  • Želja nam je bila da je često uzmete, otvorite i sjetite se Edhema, vašeg prijatelja. Vaša je to obaveza. Učiniti Edu nezaboravnim i na ovaj način uspio sam i zahvaljujući njegovim prijateljima, odnosno onima koji su u pretplati kupili monografiju, kazao je Antović.

Na kraju je zahvalio saradnicima na knjizi lektoru Mehmedu Kardašu, te dizajneru Behudinu Alimanoviću, kao i Edinom sinu Harunu i štampariji Dobra knjiga iz Hrasnice.

Promocija knjige o Edhemu Sirči održaće se u četvrtak, 26. avgusta, u 19 sati u Kulturnom centru Altindag u Visokom. Osim autora Antovića, knjigu će predstaviti Abas Arslanagić, fra Stjepan Lončar i Damir Delić Đuljić. U Visokom će biti održan i Memorijalni turnir “Edhem Edo Sirčo”, a na njemu će učestvovati Bosna Visoko, Bosna Sarajevo, Izviđač, Sloga Doboj. Upitan je nastup ekipe Krško iz Slovenije, dok je tim Rubiera iz Italije otkazao učešće zbog koronavirusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here