U Beogradu se realizuje projekat “Ravnopravnost žena u rukometu”

0
378

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu zajedno sa Rukometnim savezom Zgrebačke županije sa sedištem u Dugom Selu (Hrvatska) i Ženskim rukometnim klubom Kozarmišljen (Kozármisleny Sportegyesület) iz Pečuja (Mađarska) realizuje projekat „Ravnopravnost žena u rukometu“ (Equall opportunities for women in handball) u okviru Erasmus + Sport programa podržanog od strane Evropske unije.

Partneri na projektu imaju za cilj poboljšanje statusa ženskog rukometa u partnerskim zemljama, a opšti cilj je podsticanje socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti.

Rukovodilac projektnog tima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, prof. dr. Zoran Valdevit i asistent na projektu docent dr. Milan Petronijević zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Mađarske u okviru projekta sproveli su istraživanje na temu: Položaj žena u rukometnim klubovima i sportskim savezima u svim zemljama partnera. Ciljne grupe koje su obuhvaćene su žene rukometni treneri, žene rukometne sudije, rukometašice, ženski rukometni klubovi, kao i žene na ruovodećim pozivcijama u rukometnim klubovima i savezima.

U sklopu projekta se organizuju tri radionice.

Prve aktivnosti su održane u Mađarskoj u periodu 03 – 05.09.2021. godine, dok se radionica u Srbiji održava u periodu 10 – 12.09.2021. godine na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

U petak, 11. septembra od 18:30 časova seminar će pozdravnim govorom otvoriti dekan Sporta i fizičkog vaspitanja, prof. dr. Saša Jakovljević, nakon čega sledi konferencija za medije od 19:00 časova na kojoj će se predstaviti sam projekat i radionica u Srbiji.

Narednog dana, 11. septembra od 9:30 časova, na programu je predavanje profesorke Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Irine Juhas, člana projektnog tima u Srbiji pod nazivom „Jednake mogućnosti za žene u rukometu – preduslovi i prepreke“ (Equal opportunities for woman in handball – preconditions and obstacles). Od 10:30 časova, rukovodilac projektnog tima u Srbiji, prof. dr. Zoran Valdevit kao primer dobre prakse zastupljenosti žena u rukometu predstaviće Rukometni savez Srbije, na čijem čelu se nalazi Milena Delić, a pored gospođe Delić u Upravnom odboru Rukometnog saveza Srbije su i potpredsednica Ana Živanović i članovi UO Ljiljana Maksić i Jelena Erić, zadužena za ženski rukomet.

U cilju predstavljanja dobre prakse, istog dana od 15:00 časova predviđena su predavanja ženskih rukometnih sudija, Lane Zrnić i Sofije Petrović, koje će predstaviti položaj žena u rukometu u Srbiji, sa aspekta rukometnih sudija, kao i zastupljenost žena u Zajednici sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije. Tema predavanja glasi „Kako unaprediti položaj ženskih sudija u rukometu“ (How to improve the position of handball referee, women). U nastavku programa od 15:45 sledi predavanje docenta Dr. Milana Petronijevića “Kako unaprediti položaj ženskih trenera u rukometu“ (How to improve the position of women’s handball coaches).

TEME RADIONICA:

 1. RADIONICA održana u Mađarskoj na temu – Analiza istraživanja i dobijenih rezultata o zastupljenosti:
  – ženskih rukometnih klubova
  – ženskih ekipa u takmičenju u svim kategorijama
  – žena rukometnih trenera
  – žena rukometnih sudija
  – žena na rukovodećim pozicijama u klubovima i savezima
 2. RADIONICA se održava u Srbiji na temu – Primeri dobre prakse
  Svaki partner će predstaviti primer dobre prakse iz svog okruženja iz kojeg je vidljivo da se uspešno provodi politika ravnopravnosti polova u rukometnom sportu
 3. RADIONICA će se održati u Hrvatskoj na temu – Bolje upoznati/približiti svet ženskog rukometa radi sprovođenja efikasnijih mera:
  – promocije i mogućnost sprovođenja proaktivne politike za unapređenje ženskog rukometa
  – za profesionalnu edukaciju žena
  – za poboljšanje uslova rada (poboljšati lokalne sportske objekte)
  – za razmenu i prenos informacija kako na lokalnom, tako i na evropskom nivou
  – za poboljšanje vidljivosti ženskog rukometa u medijima

Završni deo projekta podrazumeva izadu brošure u kojoj će se objediniti sva istraživanja, dobijeni rezultati, primeri dobre prakse i zaključci sa svih radionica, a sve sa ciljem postavljanja temelja za proširenje projekta na evropskom nivou u nastojanju da se zajedničkim snagama pokuša podsticanje pozitivne promene s ciljem poboljšanja statusa žena i ženskog rukometa uopšte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here