Toni Đerona i Uroš Bregar zajedno u timu!

0
197

U okviru EHF nedelje nacionalnih timova kojom muška seniorska reprezentacija Srbije započinje pripreme za januarski šampionat Evrope, stručnom štabu pridružio se i selektor najboljih srpskih rukometašica.

Da dva šefa stručnih štabova vreme provode zajedno nije čest slučaj kako zbog zgusnustih kalendara, tako i zbog nesvakidašnje prakse. Međutim, kako Sportski sektor Rukometnog saveza Srbije na čelu sa Željkom Radojevićem, muškom i ženskom rukometu posvećuje istu pažnju, ovakvi slučajevi mogu postati češći.

Jedno je sigurno, važno je biti pozitivan primer u svetu rukometa, posebno u periodu kulminacije rezultata jedne selekcije, odnosno tranzicije i stvaranja potpuno nove.

Španski stručnjak oberučke je dočekao posetu Uroša Bregara podsećajući da su od početka njegovog rada u RSS, vrata svim trenerima širom otvorena.

  • Ovo je bio prirodan sled okolnosti. Kada smo se sreli poslednji put, rekao sam mu da kad god smo u Staroj Pazovi, da je dobrodošao da se pridruži. Iskoristićemo i vreme van treninga uz kafu, da razmenjujemo stručna mišljenja i ideje. Deo smo istog tima, iste kuće i razmena znanja će koristiti svima.

Ciljevi za ovo okupljanje su jasni – svaki dan se koristi za pripremu Evropskog prvenstva, te je ozbiljnost na maksimalnom nivou.

  • Jasno je da nema mesta kalkulacijama i štednji bilo koje vrste u prijateljskim utakmicama. Poslednja tri susreta protiv Slovenije završila su se u našu korist, tako da i od protivnika očekujemo da će pokušati da se ”osveti”. Ekipa Slovenije kao i mi ima samo tri nedelje priprema za Euro uzimajući u obzir da je ovo prva od tri. Naredna će biti u decembru i zatim finalna u januaru. Nemamo vremena za gubljenje, grupa koja nas očekuje na prvenstvu je teška, ali sa ovom generacijom se temeljno radi duže vreme, sada je momenat za finese, taktiku i da se probaju neki novi igrači. Neki igrači su promenili sredine, neki uloge i sve to treba uzeti u obzir pred Nemačku.

Đerona je za razliku od prethodnih okupljanja već neko vreme u Srbiji, što je prilika svoje vrste, koju je maksimalno iskoristio.

  • Konačno ja da dočekujem igrače, a ne oni mene! Do sada se dešavalo da zbog problema sa konekcijama, mojih obaveza u klubu ja dolazim kasnije, ali sada sam imao vremena za sve, da obiđem klubove, treniram sa ekipom Obilića, gledam domaće prvenstvo, svedočim izuzetnom rezultatu Vojvodine u Ligi Evrope, ali i da posetim košarkaški derbi i čak i porazgovaram sa menadžmentom i stručnim štabom KK Partizan jer svaki kontakt i prilika za razgovor sa takvim ljudima može da pomogne mom profesionalnom i ličnom razvoju.

Pritisak rezultata na prvenstvu se oseća u vazduhu, Đeronina očekivanja su maksimalna i za ovo se ekipa spremala čitav ciklus.

  • Od trenutka kad sam postao trener ja sam pod pritiskom rezultata, posebno kada se radi sa nacionalnim timovima. Sada je možda za nijansu veći jer su specifične okolnosti prisutne. Slovenija koju smo pobedili toliko puta je u blagoj prednosti potencijalno za plasman na kvalifikacije za Olimpijske igre., ali to nije opravdanje. To samo govori da je sve u našim rukama i da mi diktiramo da li će kruna ove generacije biti odlazak u Pariz. Verujem u ove momke i ono što kroz ovaj proces možemo da postignemo. Ono što želim da istaknem je da uprkos svim okolnostima, ja zaista uživam u procesu, uživam u radu sa ovim momcima.

Ženski rukomet je taktički daleko od muškog, ali uz njega može da napreduje.

  • Sada kako nisam angažovan u klubu imam više vremena koje koristim da provedem u Srbiji. To vreme mi prvenstveno omogućava da pogledam utakmice domaćeg prvenstva jer dosta igračica koje su kandidati za Svetsko prvenstvo igraju u domaćim klubovima. Takođe, ove nedelje će i juniorke biti u Staroj Pazovi, sve to su motivi da budem ovde, pored prilike da radim i sarađujem sa Đeronom.

Mušku reprezentaciju Slovenije predvodi najbolji prijatelj Uroša Bregara, imenjak, Zorman, te je ovo lep povod za pratiti obe selekcije na utakmicama koje slede.

  • Sredine u kojima će se odigrati susreti dve reprezentacije su rukometne i biće mi drago da vidim sve te ljude. Muški rukomet je na mnogo višem nivou od ženskog i zahvalan sam na svim lepim rečima koji prate moj rad, ovde sam ipak da dodatno naučim i prepišem sve što se sprovesti kroz moju reprezentaciju može.

Iz početka se uz podmlađivanje reprezentacije gradi jedna lepa i prijatna atmosfera koja se mogla osetiti unutar i oko ženske reprezentacije prilikom nedavno završenih akcija.

  • Devojke su vrlo ozbiljno pristupile svim zadacima. Mlade devojke su gladne znanja, nemam vremenske limite kad ih treniram, među iskusnijim igračicama vidim želju da se pomogne mlađim, iako su po godinama sve mlade. Želim da radim na različitim segmentima igre sa devojkama i da ono što ja mogu da doprinesem, ostavim u ovoj selekciji. Srbija jeste prvi put završila utakmicu sa Turskom bez pobede, ali ne mislim da je rezultat loš. Mislim da je važan za iskustvo i za sve ono što nas dalje čeka prvo kroz turnir u Španiji, a zatim i na samom Svetskom prvenstvu. Devojkama ne treba stvarati pritisak, ali treba im dati podršku i verovati u njih kako bi se plasirale na Evropsko prvenstvo što je naredni cilj.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here