Toni Čolina – “Reprezentacija Srbije igra odličan rukomet!”

0
296

Rukometaši Izviđača Central osiguranja pripremaju se za nastavak sezone u Premijer ligi BiH, u koji ulaze sa šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu na tabeli Leotar.

  • Ide sve kako treba, radimo, treniramo, zadovoljan sam. Odigrali smo već jednu prijateljsku utakmicu protiv Metković Mehanike, potom imamo duel sa Kaštelom, a onda idući tjedan igramo sa Trogirom te slijedi putovanje u Doboj, kaže za Oslobođenje Toni Čolina, trener Ljubušaka.

MOŽETE LI SAČUVATI PREDNOST NA VRHU TABELE I NA KRAJU OSVOJITI TITULU?

  • Pa dobro, ima još 15 kola, mi smo na pola puta. Sto puta sam ponovio, imali smo korektan raspored, koristili smo prilike koje smo imali, nismo posustali u prvom dijelu sezone. Sad smo u fazi priprema, gdje neke stvari probamo dići na viši nivo i da sa samopouzdanjem nastavimo ovaj naš put prema toj tituli, ali svi su ostali maksimalno motivirani. Vidjeli smo protiv ekipa iz donjeg doma da svi hoće igrati protiv nas kao da sutra ne postoji. Moramo biti maksimalno koncentrirani i svaku utakmicu ići “na glavu”.

ZAVRŠENA JE PRVA GRUPNA FAZA SVETSKOG PRVENSTVA U RUKOMETU. KAKO STE VIDELI DOSADAŠNJE UTAKMICE I RASPLET?

  • Danska je imala jednostavan put dosad. Francuzi su imali Slovence u grupi, koji su stvarno odigrali dobru utakmicu u 2. kolu protiv Poljske. Očekivao sam puno više od domaćina. Nadalje, Sjeverna Makedonija je razočarala, ali s obzirom na to da ima mlade igrače, vidjelo se da ne ide to preko noći. Oni su možda pružili razočaravajuće partije od ekipa iz regiona. Nijemci su me pozitivno iznenadili, tu mislim na utakmicu protiv Srbije, koja je bila odlična. Da je Srbija pobijedila, ne bi bilo iznenađenje. Ali Nijemci su stvarno odigrali dobro, pogotovo Knorr i Golla, koji su vukli reprezentaciju kao dvojica najmlađih. To je možda put koji bi trebale slijediti neke druge reprezentacije. Islanđani su nesretno izgubili u 2. kolu protiv Mađara iako su vodili tri, četiri do šest razlike gotovo cijelu utakmicu. Na kraju su Mađari lagano poraženi od Portugala. Ta je grupa bila najzanimljivija. Ostalo manje-više nisam puno gledao. Nisam gledao kakvi su Norvežani, ali pratio sam kretanje rezultata protiv njih. Trening nam je u 18 sati, pa se poklapa sa utakmicama. Mislim da će u ovim drugim grupama biti po dvije lakše i po jedna prava utakmica. Tek će se zahuktati od četvrtfinala i tad će biti najbolji rukomet. Hrvatska je sigurno mogla pokazati puno više u utakmici protiv Egipta, a zašto nije, stvarno ne znam. Obrana je bila mekana, golmani nisu bili na nivou, tako da je to razočaravajuće. Ali navikli smo svi da maksimalno bude negativno, pa onda bude veća radost ako se čudo napravi, ali protiv Danaca će biti jako teško.

REALNOST JE UOČI DRUGOG KRUGA DA ĆE EKIPE IZ REGIONA TEŠKO PROĆI U ČETVRTFINALE, JER ULAZE SA PO DVA BODA. MOŽE LI SE NEKO ČUDO DESITI?

  • Zanimljiva je jedna stvar, barem meni, a to je rekao desni bek Crne Gore Branko Vujović nakon susreta sa Španjolskom – naše balkanske ekipe imaju “problem” što svako igra u različitom sustavu – Španjolci igraju u istom sustavu, i u klubu i u reprezentaciji, imate Nijemce koji također igraju u istom sustavu. Mađari i Egipćani igraju u španjolskom sustavu i u klubu i u reprezentaciji. I onda je teško uklopiti različite stilove rukometa na jednom mjestu, jer imate samo 10 dana da nešto napravite ili uigrate, kada govorimo o reprezentacijama. Slovenci igraju manje-više španjolski sistem, plus njihov atraktivni i trkački rukomet, tako da svako ko ima malo manje briga u vezi sa shvaćanjem na koji način se treba igrati, na koji način treneri planiraju, on će uspjeti iskočiti. Francuska sa svojom superkvalitetom i Danska sa svojom superkonkurentnošću i kvalitetom mogu to kompenzirati, te različite stilove, ali generalno mi na Balkanu imamo tu sreću da imamo dosta slobode, ali opet je bez sustava teško. Ovo što Srbija radi je super. Napravio se neki gro kolektiva, koji može gurati. Toni Gerona je odličan trener i vidi se to, bez obzira na to što su izgubili od Nijemaca, mislim da reprezentacija Srbije igra odličan rukomet i nadam se da Hrvatska i Slovenija mogu pratiti način na koji se to može razvijati ubuduće.

NA KRAJU, KOJA JE VAŠA PROGNOZA ZA SAMU ZAVRŠNICU?

  • Prošli put sam promašio tko bi se mogao sastati, ali evo polažem nade u Španjolce, u Islanđane, te Francuze, a za četvrtu ekipu stvarno ne znam.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here