Svetica Tomić – Prvi trener Jagodinki!

0
311

Učiteljska škola i gimnazija bili su rasadnik sportista 1948. godine, kada je utemeljen veliki rukomet u Jagodini i istovremeno formirana ženska ekipa.

Među pionirima – prvim igračima velikog rukometa u Jagodini je i Svetomir Tomić – Svetica. Kao učenik II godine Učiteljske škole sa starijim školskim drugom Mićunom Pavićevićem a na predlog glavnog odbora Fiskulturnog saveza Srbije, bio je na izgradnji ORA Kučevo – Brodice u Sportskoj omladinskoj brigadi, radi obuke za organizatore pojedinih sportskih grana. Pavićević je završio kurs za instruktora rukometa, a Tomić za instruktora i sudiju košarke i odbojke.

Tomić je bio odličan odbojkaš. Igrao je za reprezentaciju ORA Kučevo – Brodice, na tromeču odnosno turniru na Novom Beogradu, protiv domaće ekipe ORA Fabrika alatljika u Železniku. Kao učenik po povratku sa izgradnje, Tomić je bio odbojkaški sudija, ali je pre svega bio igrač u velikom rukometu u jesen 1948. godine.

Za sportsku javnost i istorijat sportskog života vredno je istaći – da je u to vreme Jagodina, u vreme začetka rukometa u Srbiji, imala i prve stručne instruktore i sudije za atletiku, rukomet, košarku i odbojku.

Pridružili su se ekipi Mihalo Simić –Mekikar, Predrag Novaković – Noki, Milorad Baković, Slobodan Petrović – Bane i Dragoljub Lazarević – Laza, pa „učiteljac” Milutin Cvetković – Cvele i Miodrag Rakić – Konzula. Imali smo i žensku ekipu, u kojoj su takiđe dominirale učenice Učiteljske škole i Gimnazije ali je i bilo iz radničke omladine. Sećam se nekih. Dušanka Đorđević – Duca bila je prvi golman a golgeter Branka Lazarević, a iz Gimnazije su igrale zapaženi Nada i Viktorija Ćirković, Zorica Saveljić, Ljiljana i Branka Radosavljević… Igrala je centra snažna Jelena Jugović, zatim Nadežda Vukosavljevi – Slatka, učenica UŠ.

Po zahtevu profesora Vojinovića, koji je u to vreme igrao fudbal i trenirao mušku ekipu, zamolio je Svetomira Tomića da sa devojkama radi osnovne elemente velikog rukometa, kao i na sticaju kondicije kroz opštefizičko obrazovanje. Tomić je, može se reći, i prvi trener ženske ekipe u Jagodini.

Susret posle 45 godina, Svetomir Tomić (desno) i Vlada Aćimović (brat pok. Mocija, dugogodišnjeg sekretara Pivarca i Jagodine) ponovo u dvorištu UŠ koju su završili 1951.

Obe ekipe, muška i ženska, u dresu RK Nikčević, odigrale su utakmice na fudbalskom igralištu “Oborče”

Rukometaši Nikčevića imali su siromašan i skroman život, ali su, igrajući u Beogradu, odsedali i u hotelu “Moskva”. Veliki rukomet je počeo da stagnira, po odlasku maturanata Učiteljske škole i Gimnazije školeske 1951-1952. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here