SVE JE IZVESNIJE – Hamburg gubi pravi na nastup u Bundesligi!

0
354

Šokantna vest potresa rukometni Hamburg: HSV je ostao bez takmičarske licence za narednu sezonu! Problemi spomenutog kluba u postupku licenciranja bili su evidentirani, ali niko nije obraćao previše pažnje na njih. Smatralo se da će bivši prvak Evrope (2013.) i klub koji je prošlu sezonu završio na sedmom mestu Bundeslige te probleme premostiti.

Naime, 17. aprila Komisija za licenciranje dodelila je HSV-u privremenu licencu za sezonu 2024/25. pod uslovom da se “identifikovani nedostatak likvidnosti u poslovanju sanira do 3. maja”. Nakon isteka navedenog roka saopštenjem se oglasila gore spomenuta Komisija:

  • HSV Hamburg nije pružio dokaz o ekonomskoj uspešnosti, kojim bi stekao pravo na takmičarsku licencu u sezoni 2024./25.

Prema informacijama Sport Bilda, klub je uspeo da prikupi sveži kapital, preko četiri miliona evra od deoničara, partnera i sponzora ne bi li zatrpao rupu nelikvidnosti. No prema stavu nezavisnog tela, Komisije za licenciranje, kojom predsedava Rolf Notrmajer, to očigledno nije bilo zadovoljavajuće.

Izvršni direktor HSV-a Sebastian Freke smatra da je Komisija pogrešila.

  • Sigurno smo ispunili sve uslove! U poslednjih smo nekoliko dana prilagodili neke ugovore i redefinisali isplate kako bismo premostili jaz nelikvidnosti. Nažalost, suprotno našim čvrstim očekivanjima, dobili smo negativnu povratnu informaciju od Komisije za licenciranje. Preostaje nam da preduzmemo pravne radnje. Pokrenuli smo žalbeni postupak – utvrdio je Freke.

Hoće li rukometaši HSV-a ostati bez ugovora? Šta će biti sa stručnim štabom, koji predvodi 47-godišnji Torsten Jansen (a asistent mu je nekadašnji hrvatski reprezentativac Blaženko Lacković)?

Izvršni odbor Nemačkog rukometnog saveza (HBL) ima sednicu u ponedeljak. Na dnevnom redu će biti i “slučaj HSV”. Sport Bild sumnja da će HBL poreći odluku Komisije za licenciranje. Bilo bi to izglasavanje nepoverenja vlastitom organu Saveza.

HSV-u predstoji podnošenje arbitražnog zahteva i mukotrpna pravna bitka. Objektivno, postoji opasnost ponavljanja scenarija iz 2016. kada je HSV nakon proglašenja bankrota prosleđen u četvrti rang takmičenja. Do 2021. HSV je uspeo ponovo da se dočepa elitnog ranga. Hroničari nemačke Bundeslige smatraju da je u sadašnjoj situaciji takav scenario (koji podrazumeva brzi povratak) gotovo – nezamisliv.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here