Stavro Rašković: “Radnički je specifičan klub”

0
265

Radnički 1964 je po mnogo čemu specifičan klub. Već godinu dana posluje u formi javnog preduzeća, sportsko-privrednog društva a ono što ga čini jedinstvenim u Srbiji je činjenica da u svom pogonu ima četiri takmičarske selekcije u seniorskom rangu takmičenja. O tome i o postignutom u prošloj godini, planovima i ciljevima u novoj 2019., najpozvaniji da da svoj sud je direktor Stavro Rašković. Razgovor započinjmo sumiranjem sportskih rezultata:

Moramo biti zadovoljni proteklom godinom u kojoj su naše dame preko baraža izborile plasman u Super B ligu, gde kao najmlađa ekipa zauzimaju šesto mesto, neku zlatnu sredinu. Momci su završili jesenji deo Super B lige na prvom mestu, bez poraza, sa jednim remijem. Pored toga, formirali smo i drugu žensku ekipu, naše devojčice prosečne starosti 13 godina igraju Prvu ligu Zapad i uz drugu mušku ekipu i školu rukometa moram reći da sam izuzetno zadovoljan. Ove godine smo profunkcionisali i kao sportsko-privredno društvo, što nam donosi mir, stabilnost i kontinuirano finansiranje i samo na ovaj način možemo da planiramo aktivnosti na duže staze.

Kako ste zadovoljni napretkom i rezultatima omladinske škole?

Polažemo velike nade u našu školu rukometa uz želju da nam to bude baza i osnova za buduće generacije. Zaživela je dobro, ali sam siguran da može mnogo bolje. Naši treneri daju  maksimum, ali znam da mogu još više na planu stručnog rada, da masovnost bude još veća i da će ove godine napredak i rezultati biti još vidljiviji.

  1. je klub započeo dva velika projekta?

Januara prošle godine smo organizovali Svetosavski turnir, koji pretenduje da postane tradicionalan, uz učešće velikog broja dece iz našeg regiona. Ove godine nas očekuje i drugi, gde će se igrati kako mini-rukomet, tako i veliki. Želja nam je da zaživi uz što veći broj učesnika iz cele zemlje, a zašto da ne i iz zemalja regiona. Namera je da ovaj turnir bude naš trade-mark, da preraste u prestižni, međunarodni turnir, a i da vidimo gde smo mi kao klub, kako i koliko radimo. Takođe, po ideji ljudi iz kluba, organizovali smo letnji kamp rukometa na Kopaoniku, gde je uzelo učešće stotinak dece iz našeg kluba. Ove godine podižemo lestvicu na viši nivo. Kamp će biti organizovan na Goču u dve smene, gde će se raditi na taktičko-tehničkoj obučenosti. Ideja je takođe da postane tradicionalan i omasovljen. Dilema je li će svakog leta biti na jednom mestu ili ćemo ići po Srbiji, ali će biti prepoznatljiv po dobrom i kvalitetnom radu. Očekujemo da u narednih 20 dana dobijemo i generalnog sponzora kampa i u saradnji sa njim sprovedemo sve ideje u delo.

Neizbežno je i pitanje poslovanja. Prošla je godina kako klub funkcioniše kao SPD. Koje su prednosti ovakve organizacije?

Kao što sam već i naveo, transformacija kluba u privredno društvo je bio prelomni trenutak u funkcionisanju i izuzetno je bitan u daljem razvoju. U početku je bilo i malo neverice kako će sve to izgledati, ali se pokazalo da je to prava stvar. Klub je završio 2018. godinu sa svim izmirenim obavezama, izmirene su sve obaveze, plate, nagrade, kao i prema dobavljačima, tako da smo zadovoljni kako smo poslovali. Naravno, želimo da još više ojačamo, da privučemo još veći broj sponzora i samim tim imamo i jače i konkurentnije ekipe, jer kad uđemo u elitu nećemo biti statisti,već imamo pretenzije na najviši plasman.

I za kraj ono što ljubitelje rukometa u gradu na Lepenice a i išire najviše zanima. Sportski planovi i ciljevi za 2019.?

Apsolutni prioritet je borba za plasman u Superligu muške ekipe a pošto pričamo o planovima za celu godinu, cilj je da muška ekipa u Superligi bude težak zalogaj svima, da drži tu zlatnu sredinu. Ne želimo prve godine da se zalećemoi i dajemo previše bombastične izjave, ali ako se ukaže šansa za nešto više, naravno da ćemo je oberučke prihvatiti.  Što se tiče devojaka, cilj je očuvanje Super B ligaškog statusa, a na leto uz određena pojačanja uđemo u sezonu sa višim ambicijama i u skladu sa odnosom timova, probamo da izborimo superligaški status. Svi u klubu su ambiciozni, imaju zacrtane visoke ciljeve i smatram da samo takvim odnosom možemo i da ih ostvarimo. Uz polaznike omladinske škole, takmičarske ekipe, trenere i ostalo osoblje, klub broji preko oko 350 članova. Čast i zadovoljstvo je biti na čelu ovakvog sportskog kolektiva.

Iskoristio bih priliku da čestitam Novu godinu i Božićne praznike i da se što češće viđamo u hali bodreći naše ekipe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here