SP 2023 (Ž) – Hrvatska porazila Kamerun!

0
188

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske ubedljivo je savladala Kamerun rezultatom 24:15 u 2. kolu Glavne grupe 1, odnosno druge faze takmičenja na Svetskom prvenstvu u Geteborgu, i ostala u borbi za  četvrtfinale. Reprezentacija Hrvatske je odigrala dva potpuno različita poluvremena. Prvo je bilo kao rapsodija, drugo veoma loše. U ponedeljak Hrvatsku očekuje odlučujući meč protiv Mađarske.

Selektor Hrvatske odlučio je da meč protiv Kameruna, gde su bodovi bili vrlo važni, igra uz dve promene u sastavu. Na tribine je poslao dva krila Andrea Šimaru i Nikolinu Zadravec da se odmore, a u postavu uvrstio Larisu Kalaus i Klaru Birtić. Tako su odigrale Hrvatice meč protiv afričke reprezentacije sa po jednim krilom na svakoj strani. Levo je bila Paula Posavec, a desno Lara Burić.

Hrvatska je startovala u sastavu: Lucija Bešen na golu, Paula Posavec i Lara Burić na krilima i Katarina Ježić na liniji. Na bekovskim pozicijama na početku su bile Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. Hrvatska nije iskoristila tri napada na početku meča, ali Kamerun to nije naplatio. Prvi gol Hrvatice su postigle tek u petom minutu. A onda za manje od 90 sekundi stigla su još tri gola, pa je Hrvatska već u sedmom minutu povela sa 4:1.

Kamerun je napravio četiri tehničke greške već u prvih osam minuta i shvatio da će imati težak zadatak protiv veoma pokretne i agresivne odbrane Hrvatske. Ovo je primoralo njihovog selektora da zatraži tajm-aut ulaskom u deveti minut.

Prednost Hrvatske je nastavila da raste. U 14. minutu imala je 8:1, odnosno osam postignutih golova u nizu. Kako se Lucija Bešen u međuvremenu probudila na golu, Kamerun se zaista našao suočen sa zidom. Nisu postigli gol 20 minuta. Za to vreme Hrvatska je postigla 14 golova u nizu. Ni oni sa najdužim pamćenjem verovatno ne pamte sličan primer na svetskim prvenstvima.

Bez obzira na brojne promene koje je Obrvan napravio u drugoj četvrtini, ništa se nije promenilo. Doduše, do kraja prvog poluvremena primile su Hrvatice šest golova, ali je ipak ostala ogromna razlika od 12 golova (18:6). Hrvatska je bila na 60, a Kamerun na 29 odsto realizacije. Lucija Bešen imala je sedam odbrana.

Sa potpuno novom postavom početkom drugog poluvremena Hrvatice su za manje od osam minuta dozvolile Kamerunu da “podivlja” i postigne pet golova. Zbog toga je Obrvan morao da reaguje minutom odmora. Uz sve to, Kamerun je promenio igru u odbrani. Tina Barišić je dobila “flaster” i uglavnom je bila izolovana na pola terena.

Sredinom poluvremena, međutim, Hrvatice su smirile probuđene ambicije Kameruna i vratile se na +10 (22:12). Ono što nije bilo dobro u igri reprezentacije Hrvatske je broj tehničkih grešaka koji je stalno rastao. Na kraju ih je bilo 14. Uz sve to, Hrvatice su proslavile Mari-Paulu Balanu na golu Kameruna. I sama je u drugom poluvremenu skinula devet lopti. A pošto je Izabel Mbeng Bedijang imala šest u prvom poluvremenu, može se reći da su golmani Kameruna bili sjajni. Hrvatska je za 20 minuta igre postigla samo četiri gola.

Umor je stigao Kamerun. Ništa nisu pogodili ni punih deset minuta, pa je i na startu poslednjih osam minuta razlika +10 (22:12). Završeno je sa 24:15. U drugom poluvremenu Hrvatska je postigla samo šest golova i jedino što se pamti sa tog meča su bodovi, odnosno da niko nije povređen.

HRVATSKA: L. Bešen 14/29, T. Pijević  -/-, P. Posavec 1/3, S. Šenvald 3/3, S. Posavec 2/2, Ć. Mičijević 2/7, D. Milosavljević 2/3, L. Kalaus 0/1, D. Kalaus Žulj 1/3, K. Ježić 2/3, L. Burić 3/5, M. Brkić 2/5, T. Barišić 2/4, K. Birtić 1/2, V. Blažević 3/5, K. Prkačin 0/3, selektor: Ivica Obrvan

KAMERUN: I. Mben Bediang 6/23, M. P. Balana 9/16, S. M. Nnomo 0/3, B. Attisso 1/1, G. Feudji Vengou 2/3, A. M. Mandop 0/2, M. T Byalo -/-, L. Ateba Engadi 7/15, S. Kognyuy -/-, CH. Voulania 0/1, V. N. Pokop 1/1, I. Haoua -/-, P. Ebanga Baboga 3/8, V. Nchouapouougnigni 1/9, selektor: Bertin Njantou Tabeth

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here