SP 2023 (Ž) – Hrvatska izgubila dobijenu utakmicu od Mađarske i ostala bez četvrtfinala!

1
208

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske poražena je u velikoj drami od Mađarske 22:23 u 3. kolu Glavne runde 1 i tako ostala bez kvalifikacija za Olimpijske igre, odnosno bez četvrtfinala 26. Svetskog prvenstva. Reprezentacija Hrvatske je bila u prednosti punih 59 minuta, ali nije izdržala. Mađarska je imala samo jedno vođstvo što im je na kraju donelo pobedu.

A uoči šestog meča Mundijala koji je Hrvatskoj mogao doneti deveto mesto i kvalifikacije za Olimpijske igre, a možda i četvrtfinale da je Švedska pobedila ili odigrala nerešeno sa Crnom Gorom, selektor Ivica Obrvan je malo rotirao svoj tim. U tim su se vratile krila Andrea Šimara i Nikolina Zadravec, a na tribini su završile Klara Birtić i Larisa Kalaus.

Startna postava Hrvatske bila je ista kao u većini mečeva ovog takmičenja, a Tea Pijević je startovala na golu. Krila su bile Andrea Šimara levo i Nikolina Zadravec desno. Pozicija pivota je pripala kapitenu Katarini Ježić, a na bekovskim pozicijama bile su Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević.

Obe reprezentacije napravile su po jednu zamenu u odbrani i napadu. Kod Hrvatske je izlazila Valentina Blažević, a ulazila Sara Šenvald. Za Mađarice, Nikoleta Pap je igrala u odbrani, a Čenga Kučora u napadu. Hrvatska je krenula vrlo oprezno. Od četiri prva napada, u tri je pogodila i već u trećem minutu povela sa 3:1. I rukometašice Hrvatske su imale odličnu priliku da povećaju vođstvo, ali je golmanka Mađarske skinula dve odlične odbrane i dva puta promašila gol. Bio je to period u kome nijedna reprezentacija nije postigla gol punih devet minuta.

Međutim, to nije značajno uzdrmalo Hrvatice jer je Tea Pijević bila u svom stilu i za 13 minuta sakupila 6 odbrana. Kako su povezale dva gola u nizu, imale su Hrvatice 6:3. Selektor Mađarske je odmah pozvao na minut odmora. Odlično je funkcionisala i odbrana Hrvatske u prvom poluvremenu. Skoro u svakom napadu argentinski arbitri su bili prinuđeni da podignu ruku, pa su Mađarice, pod pritiskom pasivne igre, vrlo često panično šutirale.

Hrvatska je ulaskom u poslednjih deset minuta probila magičnu granicu od četiri gola razlike (9:5). Imale su i šansu za plus pet, ali to nisu iskoristile. Trznule su se pa je u 27. minutu na semaforu prvi put pisalo 11:6.

Dva minuta pre kraja Mađarska je stavila flaster Ćamili Mičijević. Promašile su dva napada zaredom, uključujući i sedmerac, Mađarice su dale dva gola na drugoj strani i otišle ​​na odmor sa 11:8. Dobro, ali moglo je i trebalo je da bude sa mnogo većom razlikom jer su Hrvatice propustile previše čistih šansi. Mađarska je bila na 38, Hrvatska na 48 odsto realizacije. Sjajna Tea Pijević sakupila je čak 10 odbrana.

Odbranila je Hrvatska prvi napad u drugom poluvremenu. I odmah potom sa 7 metara pa još jedan iz igre. Mađarska je nastavila da flasteriše Ćamilu Mičijević. U 35. minutu vratile su se Hrvatice na najveću razliku u meču od pet golova (13:8).

Skoro da je uspela Hrvatska da zaustavi svaki prvi talas mađarskih rukometašica, koji im je jedno od najjačih oružja. Posle deset i po minuta igre u drugom poluvremenu, Hrvatska je pobegla na šest golova prednosti (17:11). Nakon što je to ponovila i treći put, mađarska klupa je reagovala još jednim minutom predaha i pokušajem da razbije ritam Hrvatske.

I uspele su u tome jer su postigle četiri gola zaredom i došle na minus dva (19:17). Sve više se osećao umor među igračicama Hrvatske. Odbrana 5-1 počela je da zadaje sve više problema igračicama Ivice Obrvana. Mađarice su dobile krila. Ivica Obrvan je morao da pozove tajm-aut.

Sa igračicom manje uspele su Hrvatice da postignu gol sa sedam metara i ostanu na +3. Ali do kraja je bilo još dosta vremena. Predvodila je Hrvatsku fenomenalna Dejana Milosavljević, Katrin Klujber je isto bila na drugoj strani. Mađarska je bila na minus jedan u 57. minutu. Drama je bila na vidiku. Dva minuta pre kraja dolazi do izjednačenja 22:22. I ne samo to. Mađarska ima napad za vođstvo i uspeva da ga realizuje (23:22).

Hrvatska, s druge strane, iznuđuje sedmerac. Blanka Bode-Biro brani šut do tada nepogrešive Dejane Milosavljević, a Mađarska ima 40 sekundi za poslednji napad. Nisu ga iskoristile. Ostale su tri sekunde. Trener je pozvao na minut odmora. Nisu Hrvatice stigle do mađarskog gola i tako su snovi o olimpijskim kvalifikacijama i četvrtfinalu nestali u Skandinavijum areni u poslednjih pet minuta. Suze na licima rukometašica Hrvatske tekle su potocima. Imale su sve u svojim rukama i sve su prosule.

Tako je Hrvatska nastup na 26. Svetskom prvenstvu završila sa tri pobede, jednim remijem i dva poraza. I osvojila je 14. mesto.

HRVATSKA: L. Bešen 0/4, T. PIjević 10/28, N. Zadravec 2/5, P. Posavec -/-, S. Šenvald -/-, S. Posavec 0/1, Ć. Mičijević 4/8, D. Milosavljević 8/11, D. Kalaus Žulj -/-, K. Ježić 4/6, L. Burić -/-, M. Brkić -/-, A. Šimara 0/2, T. Barišić 2/4, V. Blažević 2/5, K. Prkačin -/-, selektor: Ivica Obrvan

MAĐARSKA: B. Bode-Biro 13/34, A. Bukovszky 0/1, P. Fuzi-Tovizi 0/1, N. Szollosi- Schatzl 1/1, A. Albek 2/3, K. Debereczeni-Kliviniyi 3/5, G. Marton 0/2, N. Papp -/-, N. Pasztor -/-, P. Vamos 1/5, K. G. Klujber 9/13, G. E. Juhasz -/-, R. Bordas -/-, C. Kuczora 0/1, V. Gyori-Lukacs 5/6, P. Simon 2/2, selektor: Vlagymir Alexandrovics Golovin

PRATITE NAS:

  • tik-tok

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here