SEHA TURNIR PRIJATELJSTVA – Eurofarm Pelister dobio pozivnicu!

0
614

Umesto planiranog i očekivanog F4 SEHA Gazprom lige, koji se poslednjih sezona tradicionalno igrao u Zadru, sada je regionalno takmičenje najavilo „prijateljski turnir” od 1. do 3. septembra u turskom gradu Sakarija. Makedonski šampion Eurofarm Pelister je među timovima koji su dobili poziv za učešće. Bitoljčani su na F4 turniru trebalo da nastupaju redovno jer su izborili mesto među četiri najbolje ekipe.

Prema utakmicama odigranim u četvrtfinalu, Vesprem, Vardar i Eurofarm Pelister trebalo je da igraju na F4. Poslednji putnik morao je da se izabere između Zagreba i Nexe-a. Ali taj meč se nije odigrao.

Turnir u Turskoj je zamišljen kao prijateljski turnir sa četiri ekipe koje igraju u regionalnoj SEHA ligi i koje su prošle sezone postigle određeni uspeh. Poziv za nastup dobili su mađarski Vesprem kao aktuelni pobednik SEHA iz 2022. godine, Meškov Brest kao pobednik prošlog izdanja, zatim Vojvodina kao osvajač EHF Evropskog kupa i hrvatski Zagreb kao prošlogodišnji finalista.

Šampion Hrvatske neće biti deo ovog turnira, a makedonski šampion Eurofarm Pelister trebalo bi da nastupi u Turskoj. Poziv je upućen na adresu Eurofarm Pelistera, a za klub bi to bio veliki test pred početak domaćeg šampionata, gde u prvom kolu gostuju Skoplju, a potom počinju nastupi u Ligi šampiona.

Iako je zvanični naziv ovog turnira „Kup prijateljstva“, trebalo bi da bude sličan finalnom turniru SEHA divizije „Jug“. Bitoljčani su prošle godine „debitovali” na završnim turnirima u SEHA i osvojili bronzu, pošto su u meču za treće mesto savladali ekipu Nexe-a. To je bio njihov prvi nastup na F4 i odmah su osvojili medalju.

Zbog sankcija ruskom i beloruskom rukometu, tamošnji klubovi ne igraju evropske kupove, a zbog evropskih sankcija sponzoru lige – Gazpromu i ruskim bankama, SEHA se igra, bar u završnoj fazi, samo u Rusiji i Belorusiji.

Uprava „istoka” SEHA lige saopštila je da će se ovo takmičenje igrati i dalje. U novom izdanju biće deset timova u diviziji „Istok“, dok se još postavljaju pitanja o broju ekipa i izgledu sistema takmičenja u diviziji „Jug“, gde bi trebalo da se plasiraju šampioni Makedonije Eurofarm Pelister i Vardar koji bi trebalo da dobiju posebnu pozivnicu.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here