SEĆANJA: Dan kada su Stojković – Nikolić dobili “aplauz” u Kataru

0
908

Rukometaši Katara senzacionalni su se plasirali u finale prvenstva sveta 2015. godine, pošto su u polufinalnoj utakmici pobedili reprezentaicju Poljske sa 31:29. Ipak, fenomenalan uspeh “plaćenika” iz Katara (za reprezentaciju Katara su tom prvenstvu uglavnom nastupali igrači koji do tada nisu imali nikakve dodirne tačke sa tom zemljom) i jedno od većih iznenađenja u istoriji prvenstava sveta u rukometu ostali su u senci dešavanja koja su usledila odmah pošto se sirena označila po poslednji put na susretu.

Bez obzira što je na golu Katara briljirao Danijel Šarić i što je “legija stranaca” koja je nastupala za domaće igrala odlično u tom susretu, Poljaci su smatrali da razlog za njihov neuspeh u susretu u kome su pre početka bili apsolutni favorite leži u srpskom sudijskom paru Nenad Nikolić i Dušan Stojković. Kako je tih dana zahvaljujući Danijelu Šariću bila aktuelna priča o prodavanju časti šeicima za jedan maserati (što se kasnije ispostavilo kao netačna informacija), Poljaci su zaključili da će i srpskii sudijski par iz Dohe vratiti sa milionskim bakšišem, pa su odlučili da ih odmah posle meča “počaste”.

Poljski rukometaši su po završetku meča došli do centra terena, gde su odbili da se pozdrave sa sudijama, a potom su ironično aplaudirali srpskim deliocima pravde za “urađeni posao” u tom polufinalnom susretu. Ironičan aplauz Poljaka za sudije, koji je najbolje pokazao šta misle o njihovom arbitriranju na meču.

Posebno besan posle susreta bio je poljski rukometaš Pjotr Črapkovski, koji se prvi obratio novinarima:

  • Svi su videli šta su sudije napravile. Nije bilo moguće dobiti neku odluku na svoju stranu. Ne znam da li je Katar već kupio prvenstvo, ali ovo je sramota. Sudije bi trebale biti suspendovane, da nikada više ne sude. Svako to može da vidi. Svaki normalan rukometni gledalac zna da se rezultat znao i pre nego što je utakmica počela. Nije moguće pobediti Katar. Prestupi, fauli u napadu, njihova dva isključenja, a naših deset… To nije normalno. Takve stvari se ne događaju na normalnim utakmicama. – zaključio je Črapkovski.

Danijel Šarić je briljirao na golu Katara u meču sa Poljskom, ali su i pored toga Poljaci smatrali da su sudije jedini krivci za njihov poraz.

  • Odgovor se nije dugo čekao, samo nekoliko dana posle sprnog meča, Poljacima je odgovorio jedan od sudija na meču, Dušana Stojković: “Narod je željan senzacija, pa je najlakše poverovati da smo navlačili za domaćina i uzeli neke novce. Mogu samo Poljacima da odgovorim da je taj potez posle meča bio klasičan alibi. Katar ih je nadigrao i želeli su svoje propuste da sakriju iza odluka sudija. Bilo je spornih situacija, ali na obe strane. To je rukomet. I Nemci su se žalili posle poraza od domaćina u četvrtfinalu, Austrija pre toga, ali taj isti Katar je u finalu protiv Francuza, višestrukih šampiona svih nadmetanja, gotovo do poslednjeg minuta bio u igri. – završio je odgovor srpski sudija Dušan Stojković.

Kako je izgledao svakako originalan, a po mnogima i potpuno opravdan aplauz koji su Poljaci posle meča sa Katarom uputili sudijskom dvojcu Nikolić-Stojković, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here