Saša Bošković – “Nema nama rukometa u Srbiji sve dok je ovakvo suđenje!”

0
609

Trener rukometnog kluba Bekament BB iz Aranđelovca i nekadašnji selektor Srbije Saša Bošković ogorčen je zbog poraza njegovog tima od Jagodine (29:28) u derbiju Arkus lige, koji je odigran prošlog vikenda. Bekament je vodio maltene tokom celog meča, sve do finiša kad je aktuelni šampion uspeo da preokrene rezultat i odbrani se u poslednjem napadu.

Domaćin je, međutim, sam finiš odigrao sa dve igračice manje u polju. Aranđelovčanke su na kraju imale ukupno šest isključenja, a Jagodina samo jedno.

Zbog toga je Bošković i dalje razočaran, ali ne samo na sudijski par Antić – Jakovljević, već, kako je sam rekao, na rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije i Arkus lige.

  • Nema nama rukometa u Srbiji. Možemo mi i Jagodina da igramo dobro koliko hoćemo, dok je ovakvih ljudi nema rukometa. Mogu da kažem da smo mi pobedili ovu utakmicu… To što nam neko ne da da trijumfujemo, pa tu smo nemoćni. Ne znam zašto tako rade. Bio je šef sudija na utakmici, pisao je nešto, pa ćemo videti šta će da kaže”, kaže Bošković.

Nekadašnji selektor ženske reprezentacije Srbije smatra da u našoj ligi nije važno ko ti je protivnik, već ko ti sudi meč.

  • Sve su to pitanja za RSS i Arkus, zašto je to tako? Nije dobro za rukomet. To je sve sramotno, hoće da nam oteraju sponzora. Svaka firma, svaki sponzor, potreban nam je u rukometu. Obe ekipe zaslužuju bolje suđenje nego što je ovo bilo. Nismo mi Đer da izdržimo da nam neko uzme toliko lopti. Ništa ne znači ni što smo ozbiljan klub, što imamo 150 devojčica, što smo bili na Sajmu sporta… Ko će da se bavi rukometom kad vidi ovo? Neka se pitaju čelnici RSS i Arkus čemu sve ovo služi, poručuje Bošković.

Čelnici ARKUS-a su poslali dopis koji prenosimo u celosti:

Poštovani, 

Nakon zahteva kluba za dostavljanje „mišljenja o suđenju“ na utakmici Bekament Bukovička banja-Jagodina, koji ste uputili na više mail adresa, osećamo moralnu i profesionalnu obavezu da Vam odgovorimo, a u skladu sa statutarnim obavezama i ovlašćenjima i da Vam zahvalimo na ovom obraćanju tumačeći ga kao i Vašu želju za sveopštim povećanjem kvaliteta takmičenja. 

Po prijemu ženskih klubova kao punopravnih članova Asocijacije, rukovodstvo lige Vas je prilikom obilaska klubova, upoznalo sa organizacionim zahtevima, koji Vas očekuju u ARKUS ligi. Pored toga, tom prlikom rukovodstvo je poseban akcenat stavilo na akta koja su donesena u svrsi zaštite interesa lige i klubova, kako bi se klubovima dala prilika da, u slučaju potrebe, mogu da ulože prigovor ukoliko su nezadovoljni suđenjem na utakmici. Procedura je bliže uređena odredbama Pravilnika o prigovorima klubova na suđenje na utakmicama ARKUS lige.  

Takođe, juče je rukovodstvo lige u telefonskim razgovorima sa pojedincima iz Vašeg kluba ukazivalo na redosled koraka i postupanja, koje treba preduzeti kaka bi se rasvetlile sporne situacije koje navodite u zahtevu.

Da li je suđenje bilo tendenciozno, da li su sudije svojim odlukama uticale na konačan rezultat, odnosno na bodovni ishod utakmice ili da li su sudije donele jednu ili više odluka, koje su u suprotnosti sa Pravlima rukometne igre jedino se može utvrditi nakon pokretanja definisane procedure pomenutim pravilnikom i to je jedini mogući put i način da se dobije relevantno mišljenje za dati prigovor, dok ostali „neklasični prigovori na suđenje“ i „vanstandardne procedure ne postoje“.

Navodi u Zahtevu koji se odnose na „uzaludno bacanje para“ i izbegavanje standardne procedure su u suprotnosti sa težnjom da se problemi i utvrđivanje odgovornosti pojedinaca kao i posledica koje proističu iz toga reše na jedini ispravan i mogući način, a to je primenom pomenutog pravilnika. Što se tiče novca – tj. takse koja je propisana prilikom podnošenja prigovora, ista se odnosi isključivo na refundaciju nastalih troškova, koje bi imali članovi komisije, koja se formira za predmetni prigovor.

U nadi da smo ovim odgovorom uspeli da pojasnimo način funkcionisanja lige i damo odgovarajuće smernice u slučaju budućih potreba po ovom pitanju, sportski Vas pozdravljam i želimo puno sreće u nastavku takmičenja.

Sportski pozdrav! 

Direktor ARKUS lige, Milorad Šolević, s.r.

Predsednik UO ARKUS, Milan Đukić, s.r. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here