Prvaka Pomoravskog podsaveza odlučila gol – razlika.

0
246

Rukomet je krajem 1952. godine, po ugledu na Jagodinu, stekao pobornike i u raznim mestima šireg Pomoravlja. Inicijativom Rukometnog saveza Srbije a u organizaciji Dušana Jankovića – Šaneta, te godine je osnovan Pomoravski podsavez sa sedištem u gradu na Belici, a ubrzo, od 12. aprila do 21. juna 1953. godine, održano je i prvenstvo Pomoravskog podsaveza. Prvenstvo je bilo veoma uzbudljivo. Mada je Mladost (Jagodina) bila favorit, jedva je osvojila prvo mesto, zahvaljujući boljoj goldiferenciji. Od pet ekipa, četiri su u osam kola osvojile isti broj bodova (po 10), a Železničar iz Lapova je doživeo osam poraza.

Mladost je potom u pretkvalifikacijama bila bolja u oba susreta od Kosova iz Prištine (kod kuće i u gostima).

Mladost (Jagodina)        8            5            0             3             62:42     10

Budućnost (Ćuprija)       8            5             0             3             59:41     10

Partizan (Svilajnac)         8            5             0             3             44:32     10

14 oktobar (Kruševac)    8             5             0             3             37:30     10

Železničar (Lapovo)        8             0             0             8             10:71     00

Jagodinska ekipa je bila uoči prvenstva oslabljena, jer su najbolji igrači, zbog studija pristupili drugim klubovima u Beogradu (Momčilo Milojević, Dragiša Jevtić, Radnički), ali je ipak uspela u kvalifikacijama za ulazak u Srpsku ligu, igrajući na dva turnira.

Novi članovi Srpske lige, postali su Crvena Zvezda (Beograd) i Mladost (Jagodina)…

Međutim, Mladost je na startu poražena od Radničkog iz Beograda (8:13), a potom se ekipa osipala, jer je besparica učinila svoje, a fudbaleri su bili u prvom planu. Tako je počela stagnacija i osipanje i ostalih klubova SD Mladost (plivanje, košarka, odbojka, šah).

Bio je to ujedno i kraj – Labudova pesma velikom rukometu, koji se igrao u Srbiji i Jugoslaviji do 1958. godine. U toj poslednjoj Prvoj saveznoj ligi u velikom rukometu od klubova iz Srbije učestvovali su Železničar (BGD) koji je osvojio drugo mesto (prvak je Bosna iz Sarajeva), Radnički iz Beograda (sedmi, pretposlednji), Dinamo iz Pančeva (četvrti). Potom nastaje era malog rukometa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here