Prva pobeda RK Nikčević pred 1000 gledalaca

0
246

Po prohladnom vremenu, pred oko 1000 gledalaca na fudbalskom igralištu „Oborče” (sada OŠ “Rada Miljković”), jagodinski rukometaši su zabeležili svoju prvu pobedu (17. oktobra 1948. – na dan oslobođenja), sa 7:6 nad ekipom Gimnastičkog društva Beograd V. Najzaslužniji je petostruki strelac Aleksandar Vitić. Sudio je besprekorno Gavrilo Gojnić. Interesovanje je bilo veliko a bilo je i gledalaca iz Ćuprije, Paraćina i okolnih mesta. Poluvreme je bilo 5:3 za RK Nikčević, koji je dva jedanaesterca promašio.

Goste iz Beograda i sudiju Gojnića dočekali su Jovan Cvetković kao i Dragiša Milošević.

Posle nekoliko pobeda nad ekipama Niša, Kragujevca i Beograda, Nikčević je 27. marta 1949. godine, pružio snažan otpor ekipi Beogradskog Partizana (5:8). Bio je to prvi poraz kod kuće. Predigru ove utakmice igrali su fudbaleri – lokalni rivali Nikčević i Mladi Radnik (2:1).

Za prvu veliku pobedu nad Dubočicom u Leskovcu (2-1), vođa puta Branko Strenka častio je junake u gradu rukometa, odvevši ih u foto atelje

Podvig i slikanje u Leskovcu

Pravi prvenstveni derbi jagodinski rukometaši su imali 20. novembra 1949. godine u Leskovcu. Dubočica je neočekivano ali zasluženo poražena sa 2:1, u utakmici koja je bila veoma borbena i dinamična, a junak je bio golman Dragan Milošević – Muha, koji je neposredno po završetku bio meta razjarenih i dozlaboga neobjektivnih domaćih navijača. Jedan kamen ga je pogodio u glavu!

Međutim, jagodinska ekipa je potom na volšeban način zaustavljena na putu za ulazak u Prvu saveznu  ligu. Usred Jagodine, sudija Milan Ristić (kasnije poznati fudbalski sudija) grubo je oštetio domaće i jedva se spasao linča. Prvu utakmicu je u Beogradu dobio Železničar sa 6:4, a urevanšu, u Jagodini kod rezultata 6:4 za Slogu (25. decembra promenjeno ime u Nikčević), jedna lopta je pala na spoljni deo golmanove mreže i propala u gol. Svi su videli da nije gol, jedino sudija Ristić da je pogodak  “regularan” i pokazao na centar. Prekid je trajao skoro 15 minuta ali je sudija ostao pri svome i sa rezultatom 6:4 Beograđani su otišli u Prvu saveznu ligu, kao i Crvena Zvezda iz Beograda.

I u narednim prvenstvima, posle odlaska najboljih rukometaša (Aleksandra Vitića) u niški Železničar, Momčila Milojevića i Dragiše Jevtića u beogradski Radnički i na studije ili na učiteljevanje, ekipa iz Jagodine je menjala ime (22. aprila 1951. godine u RK Mladost, u RK Morava krajem 1955), ali nije uspela da se domogne najjače klupske konkurencije. Inače u Jugoslaviji je održano 11 prvenstava u velikom rukometu, počev od 1948. do 1958. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here