Pola veka u sportu – Momčilo Milojević – Moci

0
267

Dr.Momčilo Milojević – Moci, jedan je od prvih pionira rukometnog sporta (kapiten RK Nikčević), koji je za vreme studija u Beogradu igrao u prvoligašu Radničkom a potom u rodnom gradu nastavio druženje sa sportistima kao lekar i dugogodišnji potpretsednik BK Kablovi i FK Jagodina.

Njegova dečačka ljubav bila je fudbal. Mada očito napredan u vreme početka igranja rukometa u Jagodini, postao je stub – centarhalf i prvi kapiten tek osnovanog RK Nikčević 1948. godine, sa nepunih 17 godina. Kao brucoš Medicinskog fakulteta u Beogradu jedno vreme je putovao da bi branio boje kluba, ali imajući u vidu prevelike obaveze prema budućem humanom pozivu, pristupio je Radničkom, članu Prve savezne lige u velikom rukometu.

Od lekara najduže sa sportistima: Dr Momčilo Milojević – Moci, prvi kapiten u plejadi velikog a potom malog rukometa

Naš prvi trener prof. Miroslav Vojinović – Ješa pozvao je brzonogog fudbalera Pavla Vesića – Rekovčanina, učenika Gimnazije, koji je igrao desno krilo za podmladak Nikčevića, a pridružili su nam se potom i Dragiša Jevtić – Sidža, Milorad Baković – Bakonja, Dragoljub Stefanović – Krnja, Kokan Milanović, Dragan Milošević – Muha, Mihajlo Simić – Kemi, Aleksandar Vukićević, takođe gimnazijalac. Utakmica između večitih rivala Gimnazije i Učiteljske škole upravo je bila prilika za selektiranje, pa je tako pokojni Ješa stvorio vrlo snažnu ekipu koja je bila jedna od najboljih u Srbiji.

U sećanju dr Mocija je utakmica sa Beogradskim Partizanom, odigrana 27. marta 1949. godine, koja je završena pobedom gostiju sa 8:5. Bila je to glavna utakmica, predigre fudbalske utakmice između lokalnih rivala Nikčevića i Mladog Radnika (2:1). Nikada do tada više gledalaca lepšeg pola, što je razumljivo s obzirom da je to bio nov sport, a igrali su jagodinski srednjoškolci.

Posle još nekoliko prijateljskih utakmica, počelo je prvo prvenstvo uže Srbije. U odlučujućim utakmicama RK Nikčević je obe utakmice dobio u susretu sa ekipom Mladosti iz S. Palanke.

Rukometni savez Srbije, s obzirom da je Jagodina novi centar ovog sporta, ukazao je poverenje da domaćin finalnog turnira bude baš Jagodina.

– Na tom dobro organizovanom turniru, održano pred nekoliko hiljada gledalaca na igralištu zvanom „Oborče”, učestvovali su i Dinamo iz Pančeva, Crvena Zvezda i ekipa DIF (Državni institut za fiskulturu). Pružili smo u prvoj utakmici sjajn otpor favorizovanoj Crvenoj zvezdi a potom takođe u borbi za treće mesto sa golom razlike nesrećno izgubili od DIF-a…

I plasman za završno prvenstvo Srbije bio je uspeh, jer je osvojeno četvrto mesto, uz napomenu da su pomenute ekipe činile kostur reprezentacije Jugoslavije. Crvena Zvezda i DIF (pristupili Železničaru), učestvovali u prvenstvu Jugoslavije a 1949. je prvak Jugoslavije Zagreb ispred sarajevskog Milicionara, Crvene Zvezde i Bosne iz Sarajeva.

Veterani velikog igrali su potom i mali rukomet

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име