Održan turnir u čast Iva Petranovića: Nova Gradiška ugostila rukometne veterane!

0
422

Još u dvorani ETŠ i ekonomske škole, uz rukometni spektakl koji su priredili ovogodišnji učesnici 9. Međunarodnog turnira rukometnih veterana „In memoriam Ivo Petranović“, potvrdili su kako se ovakvi sportski susreti i te kako s nestrpljenjem isčekuju.

Na terenu smo videli i nekadašnje zvezde aktivnoga rukometa, kako muških, tako i ženskih ekipa, ali i osetili izuzetno pozitivne vibracije i iskrenu radost dolaska u Novu Gradišku, provereno izvrsnog domaćina.

Potvrdili su to organizatori: svi članovi udruženja rukometnih veterana Nove Gradiške, članice „Slavonke“, Grad i Turistička zajednica i ovoga 25. i 26. januara. A ugostili su 15 muških i 10 ženskih ekipa i to iz Goražda, Subotice, Tuzle, Novog Sada, Ženske ekipe ex YU,  Republike Makedonije, Gevgelije , Novog Grada, Kozarske Dubice, ali i iz Doboja, Zadra, Sombora, Slavonskoga Broda, Starog Petrovog Sela, Našica, Bjelovara i naravno domaćini muška ekipa i žene „Slavonke“ NG.

Iako je zanimanje za ovaj turnir pokazalo još 10 ekipa, jedna čak i iz Grčke, nažalost zbog smeštajnih kapaciteta, ali i vremena trajanja turnira to nije bilo moguće prihvatiti. Ovim putem hvala svima na razumevanju dolazi od strane organizatora, a u ime rukometnih veterana potpredsednik Goran Matijević pozvao je i one „mlađe“ veterane da im se pridruže te istakao veliki angažman svih ljudi udruženja, koleginica iz „Slavonke“, kao i sudija, među kojima je najverniji i najdugovječniji Rade Kovačević. Uz promociju rukometa i sporta uopšte gde je i Ivo Petranović posvetio najveći deo svoga života i rada, zajedništvo i druženje sigurno je važnije od samih rezultata. Rekao nam je to i Goran Matijević s kojim je razgovarano na početku ovogodišnjeg turnira.

Ponos ovim turnirom i izvanrednim odazivom rukometnih veterana i veteranki izrazio je i gradonačelnik Vinko Grgić, koji ga je službeno i otvorio i koji i vlastitim primerom, igrajući veteranski rukomet, pokazuje koliko je u svakodnevnom životu važan sport i zdrav način života. Takođe je zahvalio na razumevanju ekipama koje nisu mogli da prime zbog već spomenutih razloga, a mladima poručio kako imaju veliki izbor sportskih aktivnosti u gradu te rekao kako bi bilo dobro deo slobodnog vremena svakako provesti na sportskim terenima. „ Najpre knjiga, a stići će se i na internet i zaigrati „igrice“, ali sportu treba posvetiti deo vremena i zbog zdravlja, ali i zbog druženja“- rekao je, između ostalog.

Svakako treba naglasiti kako je ovogodišnji 9. Međunarodni turnir „In memoriam Ivo Petranović“ okupio i najveći broj ženskih ekipa. Iz razgovora s njima saznato je kako se i u njihovim sredinama iz kojih dolaze, ali i na turnirima vrlo pozitivno gleda na ženski rukomet, ali su mišljenja, kako ipak treba više promovisati žene u svim vrstama sporta i ekipnom i individualnom i podstaći kako dečake tako i devojčice da se sportom bave od malih nogu. Zanimljivo, većina ekipa rukometnih veteranki koje su učestvovale na turniru deluje od jedne do tri godine. Kažu, posle aktivnog bavljenja rukometom došle su porodice i deca tako da je rukomet stavljen u „penziju“. Sada kada su deca odrasla, ponovno su mu se vratile uz punu potporu svojih porodica.

I ovaj 9. po redu turnir rukometnih veterana završio je svečanom dodelom pehara, priznanja i nagrada. Vrlo uspešno ga je, kao i dodelu nagrada vodio Vlatko Greiner (prvog dana turnira u voditeljskom delu pridružio se i Tomek). Novina je od ove godine prelazni pehar.

Evo rezultata – ŽENE-1. Sombor, prelazni pehar; 2. Slavonski Brod; 3. Frajle internacionale(Ex YU)

Najboljom golmankom proglašena je Slađana Filipović, Sombor;

Najbolji strelac Zvezdana Popović, Sombor

MUŠKARCI: 1. Bjelovar, prelazni pehar; 2. „Radnički“ Goražde; 3. „Varteks“ Varaždin

Najbolji golman Nazif Homoraš, Goražde;

Najbolji strelac Matko Veseli, Bjelovar.

Po dodeli nagrada usledilo je druženje uz pesmu, ples, svirku i izuzetnu atmosferu. Ono u što su sigurni je da svi ovi rukometaši i rukometašice jedva čekaju sledeći susret na novom turniru poručili su iz Gradiške.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here