NIKOLOV – NAČEVSKI – “Gol čist kao suza!”

0
267

Makedonski arbitri Đorđi Načevski i Slave Nikolov bili su u centru pažnje tokom polufinalnog meča Evropskog prvenstva, kada je Francuska posle produžetaka izborila trijumf nad Švedskom, a potom i osvojila turnir.

Javnost će verovatno zauvek ostati podeljena u mišljenju o golu Francuske u poslednjoj sekundi, ali Načevski i Nikolov ne sumnjaju u njihovu odluku. Iako su Šveđani žestoko protestovali čelnicima EHF-a, makedonski arbitri čvrsto ostaju pri svom stavu.

  • Tek kada sam zazviždao, Prandi je spustio drugu nogu. U tom trenutku ima obe noge na zemlji. Ranije mu je noga bila u vazduhu, nije je spuštao. Spusti nogu i to je “nulti korak”, početna pozicija. Pravilo kaže da se udarac izvodi kada lopta napusti ruke igrača. Pravilo nema izuzetaka, ono striktno kaže da jedan deo tela mora biti u stalnom kontaktu sa podlogom. Bio sam dva metra udaljen od njega. Ni u jednom trenutku se nije “zalepila” sa poda. Nama je gol čist kao suza, rekao je Nikolov u podkastu Samo rokomet.

Tada je arbitar objasnio situaciju oko odluke da se VAR snimak ne pregleda, iako je deo švedske klupe insistirao na tome.

  • VAR je mogao da bude zamka u ovom slučaju. Sudije imaju mogućnost da pregledaju snimak, ali to nije obavezno. Čini mi se da je moj kolega doneo pravu odluku. Pitao sam ga da li je sve u redu, a on je potvrdio. Kada smo jednoglasni i vidimo šta se desilo, nema potrebe da preispitujemo VAR. Moglo je da traje i pola sata, pa bi čekali i publika, i TV prenos i svi ostali, rekao je Nikolov.

Načevskog i Nikolova „napala“ je švedska delegacija posle meča, potom je uložena žalba EHF-u, ali je ona odbijena. Francuska je u velikom finalu protiv Danske osvojila zlatnu medalju, dok je Švedska morala da se zadovolji bronzanom medaljom i savladala domaću Nemačku u malom finalu.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here