Mošorinski – Pandžić – “Sudijski poziv nije lak!”

0
393

Zajednica sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije izabrala je najbolji sudijski par u prošloj godini, a to su Zrenjaninci Ivan Mošorinski i Aleksandar Pandžić.

Uoči finalne utakmice Svesrpskog kupa u hali „Lagator“ u Loznici, Mošorinskom i Pandžiću nagradu je uručila predsednica Zajednice sudija i kontrolora Branka Marić.

Inače, ovo laskavo priznanje, koje dodeljuje nacionalna krovna organizacija, oni su osvojili i 2017. godine.

Ivan i Aleksandar skoro četvrt veka sude u paru utakmice na domaćoj i inostranoj sceni, a u ulozi arbitra pojavljivali su se na gotovo svim kontinentima. Zanimljivo je da ih ne veže samo to što dele pravdu na rukometnim terenima. Obojica su isto godište, imaju po 43 godine, profesori su fizičkog vaspitanja, diplomirani treneri rukometa i, uz to, oni su – dupli kumovi!

  • Aleksandar i ja smo igrali u zrenjaninskim rukometnim klubovima Gradnulica i Proleter do 1997. godine. Tada smo prestali da treniramo zbog obaveza na fakultetu. Međutim, ubrzo smo odlučili da se na teren vratimo, ne kao igrači, već kao arbitri. Na to je uticao pokojni Ivan Grubački Guta, legendarni rukometni radnik i simbol zrenjaninskog rukometa, koji je predložio da postanemo sudije – priča za „Dnevnik“ Ivan Mošorinski, inače profesor u Zrenjaninskoj gimnaziji.

Već 1998. Ivan i Aleksandar krenuli su da sude, počevši od najnižeg ranga takmičenja. Njihove karijere od tada su išle samo uzlaznom putanjom, pa su 2003. ušli u program „Mlade sudije Evrope“, a 2008. položili za EHF kontinentalnu kategoriju. Dve godine kasnije položili su i za internacionalnu licencu.

  • Debi u Ligi šampiona imali smo u Grčkoj, na utakmici između PAOK-a i Valjadolida. Za domaći tim je tada nastupao i naš sugrađanin i školski drug Milan Grubanov – priseća se Mošorinski.

Kumovi Ivan i Aleksandar do sada su sudili polufinala na svim šampionatima, finale azijske lige, na sedam svetskih prvenstava… Kao sudijski par učestvovali su i na Svetskom prvenstvu za žene 2013. u Srbiji i finalu Svetskog juniorskog prvenstva održanog iste godine u Češkoj.

  • Izazov je bilo suditi finale Emir kupa u Kataru. Utakmica je bila puna naboja, ali mi nismo podlegli pritiscima, pa čak ni onda kada je publika ušla na teren. Organizatori nisu verovali da smo odoleli svim uticajima, pa smo dobili nagradu i ponudu da ostanemo da radimo u Kataru, jer do tada nisu imali takva iskustva sa arbitrima – navodi Ivan Mošorinski koji se, u međuvremenu, preselio u Novi Sad i koji poslednjih desetak godina putuje na posao u Zrenjaninsku gimnaziju.

ARKUS LIGA GLASANJE: LINK

PRATITE NAS:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here