Marija Lojpur: “Svaki trud se jednog dana isplati”

0
556
  • Rukometom sam počela da se bavim sa 11 godina u mlađim kategorijama RK Kragujevac, tadašnje Osice. Karijeru sam nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu Jugopetrol Radnički iz Beograda, gde sam provela dve sezone i osvojila nacionalni Kup. Za RK Humel iz Beograda nastupala sam dve sezone, i kao najmlađa i najperspektivnija ekipa u tadašnjem tačmičenju, osvojili smo Kup Srbije i Crne gore.
  • Rukometnu karijeru sam nastavila u Italiji, nastupajući za “Ariosto Pallamano” – Ferrara, “Casalgrande Padana” – Casalgrande, HAC “Nuoro” – Nuoro Sardinija.

  • Naredne godine se vraćam u Srbiju, u ŽORK Jagodina iz Jagodine. Nakon godinu dana usledio je profesionalni izazov i potpis ugovora sa makedonskim Vardarom u kome sam igrala dve godine i osvojila državna prvenstva i nacionalne kupove, kao i treće mesto na F4 turniru Lige šampiona u Budimpešti. Iz Makedonije se selim na sever, u mađarski RK Segedin. Usledila je pauza na rukometnom terenu, jer sam se ostvarila u najlepšoj ulozi, žene i majke. Povratak je bio za moj matični klub, RK Radnički iz Kragujevca, zatim me put vodi u šabački Medicinar, sa kojim sam osvojila državno prvenstvo 2017, i Bekament Bukovičku Banju iz Aranđelovca.

  • Reprezentativnu karijeru sam započela u juniorskoj reprezentaciji, a dres seniorske reprezentacije Srbije sam prvi put obukla 2004. godine. Na Evropskim prvenstima za državni tim nastupala sam u Mađarskoj (2004), Hrvatskoj (2014) i Srbiji 2012. godine, kada je i ostvaren i najbolji rezultat na kontinentalnim smotrama, četvrto mesto. Sa reprezentacijom Srbije sam osvojila srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u Almeriji u Španiji 2005. godine. Najveći uspeh u dresu Srbije ostvarila sam osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra 2013. godine i od tad sam nosilac nacionalnog priznanja naše zemlje.

  • Trenutno sam angažovana na mestu koordinatora svih ženskih selekcija RK Radnički 1964 Kragujevac i veoma sam srećna i ponosna što imam priliku da svoje iskustvo i znanje prenosim i pomažem mladim, budućim rukometašicama baš u gradu gde sam rođena i gde sam napravila prve rukometne korake.

  • Lepota sporta, i samog rukometa, se ogleda u konstantnoj neizvesnosti, ali i stalnoj težnji ka uspehu i napredovanju. Rukomet je timski sport i kao takav uči decu životnim veštinama, kako sebi postaviti ciljeve, kao se za njih boriti i kako do njih stići kroz saradnju sa trenerima i saigračima. Jednog dana će neka buduća rukometašica stajati na pobedničkom postolju, sa medaljom oko vrata i biti ponosna na uspeh svoje ekipe i svoj lični uspeh. Znaće kroz šta je sve morala da prođe u međuvremenu da bi do toga došla, ali sve je to proces i nijedan uspeh ne dolazi preko noći, zato treba biti uporan, verovati u svoje snove i nikako ne odustajati kad je najteže.

Svaki uloženi trud se jednog dana isplati!   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here