Liga šampiona – Balkanci odigrali najviše sezona!

0
287

Nikola Karabatić 22:21 Mirko Alilović. Tako trenutno stoje stvari.

Ne, to nije rezultat čudne egzibicione utakmice 1 na 1, već ukupan broj sezona EHF Lige šampiona koje su odigrala dva najiskusnija igrača takmičenja. Uključujući sezonu 2023/24 koja počinje danas, 13. septembra, francuska legenda Karabatić beležiće 22 sezone u elitnom klupskom takmičenju dok će Alilović početi 21. sezonu. Kako se nova sezona bliži, pogledajmo najiskusnije igrače na terenu, sa 15 ili više sezona u Ligi šampiona.

Aktivni igrači EHF Lige šampiona za muškarce sa 15 ili više odigranih sezona (uključujući 2023/24).

  1. Nikola Karabatić: 22 sezone

Pre dve decenije Nikola Karabatić je sa Monpeljeom osvojio prvu od svoje četiri titule u EHF Ligi šampiona. 20 godina i još tri titule kasnije, 39-godišnjak je još uvek raspoložen da osvoji petu titulu dok ulazi u svoju 22. sezonu u vrhunskom evropskom takmičenju. Ostale titule su osvojene u Kilu i Barsi, ali posle osam godina u Pari Sen Žermenu, on tek treba da podigne trofej. Hoće li deveti put biti srećan za Nikolu?

  1. Mirko Alilović: 21 sezona

Golman Mirko Alilović, visok 201 cm, “plaši” strelce u EHF Ligi šampiona od sezone 2000/01, kada je prvi put nastupio u takmičenju za bosanskohercegovački klub Izviđač. U sezoni 2005/06 prelazi u špansku ekipu Abanka Ademar Leon, a zatim u RK Celje Pivovarna Laško. Titule vicešampiona sa Vespremom u sezoni 2015. i 2016. su najbolje što je Alilović uradio. Posle još pet godina u Mađarskoj u OTP-Bank Pik Segedu, ovog leta se preselio u Poljsku u Orlen Vislu Plock.

  1. Timur Dibirov: 20 sezona

Sa 40 godina je krenuo u 20. sezonu, nije preterano reći da je rusko krilo Timur Dibirov dao pola svog života EHF Ligi šampiona! Prvih devet sezona igrao je sa Čehovskim medvedima, pre najuspešnije ere u njegovoj karijeri; bio je dva puta šampion sa Vardarom. Verovatno neće igrati još devet sa Zagrebom, ali 78 golova prošle sezone sugeriše da ga još uvek ima!

  1. Mirsad Terzić: 19 sezona

Šta je to sa igračima rođenim na Balkanu? Sa Francuzom Karabatićem rođenim u Srbiji, trojica od četiri najbolja su iz regiona. Kao i Alilović, Terzić je takođe počeo svoje nastupe u EHF Ligi šampiona u Izviđaču, sada igra u Plocku, proveo je neko vreme u Celju i Vespremu i ima vicešampionsku titulu sa Vespremom. Za razliku od Alilovića, ima tri srebra. Tu se poređenja ne završavaju, jer kao i Dibirov, on ima 40 godina.

17 sezona imaju:

Ivan Čupić (Metković, Velenje, Rajn-Nekar Leven, Kjelce, Vardar, Zagreb)

Domagoj Duvnjak (Zagreb, Hamburg, Kil)

Eduardo Gurbindo (San Antonio, Valjadolid, Barselona, Nant, Bukurešt, Kil)

16 sezona

Mikel Hansen (GOG, Barselona, Kopenhagen, Pariz, Olborg)

15 sezona

Luka Karabatić (Monpelje, Pariz)

Niklas Landin (GOG, Bjeringbro-Silkeborg, Rajn-Nekar Leven, Kil, Olborg)

Aitor Arinjo (Barselona)

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here