Kvalifikacije za EURO 2024 (Ž) – Makedonija porazila Litvaniju!

0
203

Ženska reprezentacija Makedonije napravila je veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj, pošto je u Viljnusu savladala Litvaniju sa 28:31 (15:17) i ostala na liderskoj poziciji u grupi zajedno sa Španijom. Sada bi trebalo da se desi čudo ako Makedonija ne zaigra na sledećem kontinentalnom skupu.

Grčevski je vratio u tim iskusne rukometašice i od početka nametnuo brzu i efikasnu igru. Posle šest izjednačenja rezultata i veoma brzih završnica akcija, Makedoniju je predvodila Sara Ristevska i njenih šest golova dovodi Makedoniju +2 sredinom prvog poluvremena.

Igrala je Andrea Sedloska, izgledala je veoma dobro, a Micevska je takođe pomogla da prednost ubrzano raste. Posle završnice sa puno grešaka na obe strane, Makedonija je otišla na odmor sa 15:17. Moglo je i ubedljivije da nije bilo isključenja Sazdovske i dva primljena gola u poslednjem minutu. Arčisevskaja je bila najveća opasnost po gol Makednije.

Litvanke su bolje otvorile drugi deo i posle petnaestak minuta pauze izjednačile (18:18). Ipak, usledila je reakcija, odlični potezi Makedonije ponovo donose +2. Ipak, u 42. minutu, Jovana Kiprijanovska je zaradila crveni karton, zbog nesmotrenog udarca. Malo je bio poremećen ritam, Sara Ristovska nije pogodila sedmerac, ali su Litvanke još češće grešile i u 47. minutu Makedonija je povela sa 23:26. Posle penala Ristovske i sjajne role Andree Sedloske, selektor domaćih Kaladinskas pozvao je na minut odmora.

Makedonke su sa prednošću od dva do tri gola ušle u završnih pet minuta, a zvezda Lokomotive iz Zagreba Sedloska je sa tri vezana gola uništila nadu „zelenih“, a Makedonija je rutinski dobila meč sa 28:31.

Najistaknutije u reprezentaciji Makedonije bile su Ristovska sa devet i Sedloska sa osam golova (bez promašaja), dok su se kod Litvanije istakle Arčiveskaje sa devet i Kolosove sa šest golova. Veliki doprinos pobedi dala je Jovana Micevska sa osam odbrana. Kvalifikacije se nastavljaju sledeće godine, a Makedonija 28. februara dočekuje Španiju.

LITVANIJA – MAKEDONIJA 28:31 (15:17)

Arčisevskaja 9, Kolosove 6, Andronik 5, Rakauskiene 3, Ruseckaite 3, Gudlinkite 1, Aglinskaite 1, Zilionite (5/19 odbrana), Vasiliauskaite (3/20 odbrane).

Ristovska 9, Sedloska 8, Sazdovska 6, Gjorgjievska 2, Gakidova 1, Janeska Kildan 1, Džatevska 1, Jankulovska 1, Arsenievska 1, Dabevska 1, Micevska (8/31 odbrana), Petkovska (2/4 odbrane).

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here