“Kraljice” šoka apsolutni favorit protiv Grčke!

0
164
Camila MICIJEVIC, Ženska rukometna reprezentacija Hrvatske u Karlovcu na druženju s navijačima, Kvalifikacije EHF EURO 2024 Karlovac, Hrvatska, 10.10.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / Kolektiff

Utakmicama protiv Grčke te Bosne i Hercegovine, hrvatska ženska seniorska reprezentacija počinje svoj 16. ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Do sada je 12 puta bila uspešna i stigla do završnog takmičenja. Tri neuspeha u kvalifikacijama dogodila su se triput zaredom i to 1998., 2000., 2002. godine. Najveći uspeh hrvatskih rukometašica svakako je bronza iz Danske 2020. godine.

Reč je upravo o ovom naraštaju Hrvatskih rukometašica i stoga, ima pravo na puni optimizam da će najbolje rukometašice Hrvatske sledeće godine gledati u jednoj od tri zemlje domaćina evropskog prvenstva, a reč je o Mađarskoj, Austriji i Švajcarskoj.

Hrvatske rukometašice okupile su se u ponedeljak u Zagrebu i odmah produžile put do Karlovca gde će danas odigrati utakmicu protiv Grčke u 18:00h uz direktni prenos na Hrvatskoj televiziji. Neće Hrvatska biti kompletna, jer zbog povreda selektor Nenad Šoštarić ne može da računa na Katarinu Ježić, Anu Debelić koja je nedavno rodila, golmanku Ivanu Kapitanović i levog beka Tinu Barišić. Upitan je i nastup Valentine Blažević. U dan i po reprezentacija je odradila tri treninga, zapravo ponovila ono što je igrala ranije i malo se osvežila nakon napornih klupskih utakmica.

Nakon jučerašnjeg treninga, reprezentacija se družila s navijačima na centralnom karlovačkom trgu, podelila nešto ulaznica i dresova te pozvala navijače da dođu u halu. Druženju su se pridružili županica Martina Furdek – Hajdin i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Inače, Hrvatska je u svim kvalifikacijama do sada, bilo da je reč o grupama ili samo doigravanju, odigrala ukupno 60 utakmica. Ostvarila je ukupno 40 pobeda, dva remija i doživela 18 poraza. Samo jedanput u istoriji kvalifikacija kada se igralo po grupama, reprezentacija je uspela da dobije svih šest utakmica. Bilo je to u kvalifikacijama za EURO 2012. godine. Tada je selektor bio prof. Vladimir Canjuga, a Hrvatska je  bila u grupi s Italijom, Slovačkom i Danskom.

Hrvatska još nikada nije odigrala službenu utakmicu protiv Grčke. Ta je reprezentacija prvo učestvovanje u kvalifikacijama imala 1996. godine. Od tada do danas nikada se nije uspela da se kvalifikuje za završni turnir. Ukupno je odigrala 53 utakmice i dobila samo 13. Preostalih 40, bili su porazi.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here