Kikinda Grindex osvojila 22. memorijalni turnir “Slobodan Čile Mišković”

0
600

Rukometni klub Crvenka 22. put je bila domaćin Memorijalnog turnira „Slobodan Čile Mišković“, u znak sećanja na jednog od najboljih igrača, koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu.U dresu reprezentacije Jugoslavije, Mišković je odigrao 89 utakmica i postigao 60 golova. Uz domaćina, ekipu Crvenke, na „Čiletovom memorijalu“ nastupili su i prošlogodišnji pobednik, Proleter iz Zrenjanina, Kikinda i Vrbas.

Ovogodišnnji Memorijal protekao je u znaku Kikinđana, kojima je pripao pobednički pehar, dar Rukometnog saveza Vojvodine. Kikinđani su u finalu pobedili Vrbas 17:14, a pehar im je uručio predsedenik RSV Jovan Kovačević.

Za najboljeg srednjeg beka, što je pozicija na kojoj je i Čile igrao, proglašen je Radan Kovačević iz ekipe Vrbasa, a pehar mu je uručio Đurađ Trbojević, takođe legendarni organizator igre Crvenčana.

U utakmici za treće mesto, domaćin, inače B superligaš Crvenka, slavila je nad elitnim ligašem Proleterom iz Zrenjanina 25:20. Susretima za plasman prethodili su polufinalni mečevi. Vrbas je pobedio Crvenku 23:21, a Kikinda Proleter 18:16.

Pre početka turnira, delegacije klubova, učesnika Memorijala “Slobodan Čile Mišković” položila je cveće na grob legendarnog asa na crvenačkom groblju.

Slobodan Mišković „Čile“ je rođen 12. decembra 1944. godine. Počeo je bogatu i sjajnu karijeru u svojoj Crvenki. Prvi zvanični nastup u dresu Crvenačkih „Veverica“ imao je na prvenstvenoj utakmici Srpske lige grupa „Sever“ u Crvenki 2. septembra 1962. godine protiv ekipe RK “Bečej“ iz Bečeja. Prva utakmica, prva pobeda rezultatom 16:15, a sa tri postignuta gola svima je dao do znanja da RK “Crvenka“ i ne samo Crvenka, dobijaju jednog velikog i vrsnog igrača. 1965. godine sa svojim saigračima posle republičkih kvalifikacija održanih u Crvenki i međurepubličkih kvalifikacija u Rijeci, ostvaruju san svih Crvenčana i uvodi RK “Crvenka“ u Prvu Saveznu rukometnu ligu Jugoslavije. 1967. godine bio je deo ekipe, RK “Crvenka“ koji je u Kumrovcu u finalu Kupa Jugoslavije protiv bjelovarskog RK “Partizana“, pobedom rezultatom 16:14, osvojio Kup Jugoslavije. 1969. godine, u dresu Crvenačkih „veverica“ popeo se na pobednički tron sa ekipom RK “Crvenka“, osvojivši i šampionsku titulu u prvenstvu Jugoslavije za sezonu 1968/1969. Sa reprezentacijom SFRJ na Olimpijadi 1972. godine, koja je održana u Minhenu u tadašnjoj SR Nemačkoj, opet se penjao na pobednički tron. Na njegovim grudima „zasijala“ je zlatna olimpijska medalja. Prva i zasad jedina zlatna olimpijska medalja koja je stigla u Crvenku. Osvojio je i bronzanu medalju na prvenstvu sveta, održanom u Istočnoj Nemačkoj 1974. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 89 utakmica i postigao 60 golova. Kao trener i selektor omladinske reprezentacije na svetskom prvenstvu 1985. godine u Italiji okitio se bronzanom medaljom. Igračku karijeru u dresu RK “Crvenka“ završio je 1975. godine, igračku i trenersku karijeru nastavio je u RK “Sloga“ iz Doboja. 1977. godine napušta BiH odnosno Doboj i seli se u Sloveniju, tačnije u Celje gde je bio trener RK “Aero Celje“ sve do 1983. godine. 1983. godine posle punih 8 godina vratio se u svoju Crvenku gde je sa uspehom predvodio dve takmičarske sezone RK “Crvenka“ i postavio „dobre temelje“ sledećim trenerima koji su radili u ovom klubu. 1985. godine postaje trener RK “Proleter“ iz Zrenjanina, gde je proveo punih 5 sezona sve do 1990. godine i za to vreme sa ekipom RK “Proleter“-a osvojio šampionsku titulu u sezoni 1989/90. Čile je bio najbolji rukometaš kojeg je Crvenka ikada imala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here