Izjave selektora i reprezentativaca BiH nakon poraza od Češke!

0
237

Rukometaši Češke pobedili su Bosnu i Hercegovinu rezultatom 27:19 i tako ostavili “Zmajeve” sa minimalnim šansama za prolazak u narednu rundu.

Nakon što je Bosna i Hercegovina upisala i svoj drugi poraz na Evropskom prvenstvu, svoj komentar dao je iskusni reprezentativac Mirsad Terzić.

 • Šta reći? Sve je već viđeno. Mislim da smo imali jako teških perioda, beizdejnih i pasivnih napada, što je možda opravdano jer nemamo nijednog ljevaka u ekipi i to smo krpili s drugim igračima. Ne treba tražiti opravdanje jer smo par minuta bili u egalu i opet to prosuli jako brzo. Može se dodati nekom neiskustvu jer ima novih igrača, ali treba biti i realan ako smo već došli do reprezentacije moramo taj dres malo drugačije nositi. Mnogo imamo da radimo da bismo napredovali. Česima čestitam, bili su bolji– rekao je Terzić.

Bosna i Hercegovina je odigrala svoj ukupni peti meč na evropskim prvenstvima, a “Zmajevi” i dalje ne znaju za pobjedu.

 • Teško je jer ne možemo reći da se momci ne bore, ali je sve u nekom grču kao da imamo neku tremu u napadu. Ne dajemo lagane golove što je iscrpljujuće. Imamo jako bezidejne napade i na tome moramo raditi– istakao je reprezentativac Bosne i Hercegovine te se osvrnuo na naredni meč protiv Španije:
 • Moramo igrati, s ponosom trebamo izaći i nositi ovaj dres i predstaviti ga na najbolji način.

Burić je na ovom meču postigao dva gola, a naglasio je da im je nedostajao Dejan Malinović koji je jedini levoruki igrač u ekipi.

 • Težak poraz. U 46. minuti smo imali napad za egal, nismo reprezentacija koja ima mnogo igrača. Dino Hamidović nam se priključio. Teško je igrati bez ljevaka, Česi su to iskoristili. Dajemo sve od sebe, takva je situacija, idemo odigrati još jednu utakmicu – izjavio je Burić i dodaje:
 • Ja razumijem mlade igrače, oni čekaju svoju šansu, svi će dobiti priliku. Trebaju nam mladi igrači koji znaju nešto, a ne da samo rotiramo. Neka treniraju i biće bolje sigurno iz utakmice u utakmicu. Izgubili smo previše igrača i nadam se da ćemo protiv Španije igrati u istom sastavu kao i protiv Češke.

Obrvan je bio dosta “duži” i jasniji:

 • Čestitam reprezentaciji Češke na zasluženoj pobjedi. Bili smo suočeni s velikim problemima. Ostali smo bez kompletne desne strane. Momci su se dobro borili i ja im na tome čestitam. Uprkos zasluženoj pobjedi Češke mislim da je rezultat previsok jer je desetak minuta prije kraja bio dva. Nedostajalo je snage i iskustva i mislim da smo zasluženo izgubili utakmicu, ali sve u svemu pohvalio bih pristup, htijenje i želju na ovoj utakmici uprkos ogromnim problemima koje imamo – izjavio je Obrvan i nastavio priču o Nikoli Prceu:
 • Nikola ima malo poteškoća s koljenom, a imali smo na toj poziciji četiri igrača tako da smo se odlučili za malo drugačiju postavu i mislim da smo imali dovoljnu pokrivenost na toj poziji da se ne bi puno pozitivnijeg dogodilo. Imali smo probleme na drugoj strani i ovo je odluka iz preventivnih razloga, a i Nikola polako svoju karijeru u reprezentaciji završava i sve ono što je dao za reprezentaciju Bosnu i Hercegovinu teško se može nadmašiti. Danas nije bio u sastavu jer ima problema s koljenom, procijenio sam da će biti brza utakmica, htjeli smo više tempa nego protiv Švedske, tako da smo se zbog toga odlučili na takav potez.

Zatim se dotakao  testa Dejana Malinovića na virus korona.

 • Malinović je dobio negativni test kasno prije utakmice, ali bio je nekoliko dana u izolaciji odvojen od ekipe dvadesetak kilometara. Kada je došao nije se osjećao najbolje i nismo htjeli ništa riskirati. Sutra ujutro imamo testiranje. Njegovo stanje u ovom trenutnu nije bilo adekvatno da igra tu utakmicu – naglasio je Obrvan.

Nakon toga je pričao o samom meču protiv Češke.

 • Ko prati treninge i ko poznaje problematiku rukometne igre znaće da je ovo bila nemoguća misija. Usudio bih se kazati, bez da pravdam bilo šta, mislim da se nije nikad dogodilo na Evropskom prvenstvu da u noći pred utakmicu dobijete informaciju da ste ostali bez kompletne desne strane, bez dva desna krila, tako da je to bilo vrlo teško izorganizirati, nemoguće – izjavio je selektor Obrvan i dodaje:
 • Mi smo se borili. Kad vam je desna strana napada odsječena i kad vam se svodi sve na lijevu stranu, čak smo u jednom trenutku reklo bi se na mišiće, borbenost i kompaktnost smanjili rezultat na dva razlike, ali za više nije bilo snage. Bilo je samo pitanje jedna ili dvije greške da se utakmica otvori i žao mi je što je na kraju ispalo osam razlike. To je obično tako u rukometu.

Selektor Bosne i Hercegovine je nastavio sa istom temom.

 • Kada se držite izvjesni broj minuta prije kraja na odgovarajućoj razlici, potrošite puno snage. Kada igrači shvate da je ostalo još malo vremena za konačni preokret onda dolazi do pražnjenja emocija, neki mladi igrači su ušli kao Edin Klis, šutnuo je dvije lopte, Česi su nošeni ogromnim brojem svojih navijača jednostavno finiširali i napravili najveću moguću razliku. To je ispalo ne ružno, nego preveliko – kazao je on i nastavio:
 • Nije nikakav mentalni problem, nego je problem i kvaliteta. Ja sam puno puta ponavljao, imamo još jednu važnu utakmicu za odigrati. Za Bosnu i Hercegovinu je ogroman uspjeh plasirati se na jedno ovako takmičenje, a probleme koje smo zatekli od odlaska iz Bosne i Hercegovine nisu bili normalni, a neko će kazati da je tako svima. Nije baš svima. Neki imaju puno veće rostere, pa potegnu u bazen i dovedu nekoga. Mi nažalost to ne možemo. Odlučili smo se za ovu grupu igrača koja se zbog čudne bolesti napala. Bilo bi veliko čudo da smo se u ovom rosteru plasirali dalje, a malo manje čudo da smo današnju utakmicu uspjeli pobijediti.

Hamidović je nastavio:

 • Nažalost nismo došli do pobjede. Mislim da smo se dobro držali, na kraju neshvatljiv pad. Momci su dali sve od sebe. Drugu utakmicu u nizu nam se dešava da padnemo ovako, na momente izgledamo odlično, onda pad, nadam se da se to neće više dešavati. Zahvaljujem se našim navijačima koji su bili super – izjavio je Hamidović.

Jedan od najboljih igrača Bosne i Hercegovine u porazu od Češke bio je Josip Perić koji je postigao nekoliko sjajnih pogodaka.

 • Ne znam šta bih rekao. Veliki nedostatak ljevaka u deficitu na vanjskim pozicijama, to se vidi na greškama, ali to je to, tu smo gdje jesmo. Dosta nam energiju oduzima igra jedan na jedan, ozbiljna ekipa se sprema uvijek na igru sa ljevakom. Ne možemo kukati, na nama ja da podignemo glavu i idemo dalje” – rekao je Perić.

Utakmica između Bosne i Hercegovine i Španije igra se u ponedeljak sa početkom u 20:30h.

ARKUS LIGA GLASANJE: LINK

PRATITE NAS:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here