INTERVJU: Radomir Vračevič – “Osećam se sjajno u Stavropolju, želim da napredujem i u reprezentaciji Rusije!”

0
1440

Prvi put od kada postoji Rukometni Žurnal će za naš portal govoriti Rus. On je Radomir Vračevič i igra za ekipu Viktora iz Stavropolja ali i za reprezentaciju Rusije.

Zdravo Radomire, rođen si u Timaševsku na jugozapadu evropskog dela Ruske Federacije, to jest u Krasnodarskoj oblasti. Reci nam kada si počeo da se baviš rukometom?

 • Da, tako je, rođen sam u Rusiji u gradu Timaševsku, Krasnodarska oblast u maju 1999. godine. Rukometom sam počeo da se bavim 2009. godine u rodnom gradu. Nažalost, moj prvi trener je preminuo.

Imaš i Srpsko-Ruske korene. Reci nam nešto o tome?

 • Moja majka je Ruskinja. Otac je iz Srbije, iz sela Culine pored Drine nedaleko od Malog Zvornika na granici sa Bosnom i Hercegovinom, otac je došao u Rusiju da radi pre početka tih strašnih događaja u Jugoslaviji 1999. godine. U Rusiji je upoznao moju majku u gradu Timaševsku. Moji roditelji nisu živeli zajedno, nisu bili u braku, ali je moj otac uvek bio uz mene i vaspitavao me. Sada živi u Srbiji od 2019. godine a ja sam trenutno na odmoru u Srbiji kod njega u selu Culine nadomak Zvornika.

Prvi profesionalni ugovor potpisuješ u Stavropolju. U pitanju je ekipa Viktora. Kakve su bile prve reakcije?

 • Da, tako je, prvi ugovor sam potpisao 2016. godine u rukometnom klubu Viktor Stavropolj. I dan danas imam ugovor sa Viktorom, odnosno 8 godina sam u klupskom sistemu. Moja prva reakcija bila je radosna za momka od 16 godina koji je potpisao ugovor sa superligašem, to bilo je nešto nezamislivo.

Te 2016. godine na kratko odlaziš u moskovski UOR 2 i igraš Superligu. Reci nam nešto o toj sezoni?

 • Bila je to 2016. godina kada sam bio pozajmljen moskovskom rukometnom klubu UOR-2 zbog nedostatka minutaže u Viktoru. Igrao sam vrlo malo u super ligi ali sam otišao na kadetsko svetsko prvenstvo u Gruziji. Svideo mi se život u Moskvi, ali igranje rukometa me nije dovoljno inspirisalo.

Odlučio si se za povratak u Stavropolj. Igraš aktivno Superligu ponovo od 2017. godine a ove godine je Viktor napravio veliki uspeh. Završili ste na 2. mestu u regularnom delu. U četvrtfinalu ste porazili Krasnodar ali su u polufinali bili bolji Permski Medvedi. Za 3. mesto ste igrali protiv višestrukog osvajača titule Čehovskih medveda. Poraženi ste 2:0 i zauzeli ste 4. mesto. Da li si zadovoljan plasmanom?

 • Zaista sam zadovoljan što se tiče ranijih sezona, Viktor je tri godine zaredom ređao odlične rezultate u državnom prvenstvu i nacionalnom kupu. Zauzeli smo 2. i 3. mesto u nacionalnom prvenstvu dve godine zaredom, prošle godine smo prvi put u istoriji osvojili Kup Rusije. Ove sezone smo igrali sjajno. Slavili smo u regularnom delu protiv CSKA, Čehovskih medveda, Permskih medveda, Zenita ali u plej – ofu je oba puta ekipa iz Čehova bila bolja tako da smo ostali bez finala. Moglo je bolje i nisam zadovoljan rezultatom, ni ekipno ni lično što se tiče ove sezone.

 

Što se tiče reprezentacije zaigrao si na Evropskom prvenstvu 2022. godine kada te je pozvao Velimir Petković. Da li je uspeh 9. mesto u Slovačkoj i Mađarskoj?

 • Prvi put sam pozvan u reprezentaciju Rusije i otišao sam na prvo Evropsko prvenstvo u sastavu reprezentacije, za mene lično je to bio uspeh i mislim da je naš tim prikazao odličan rukomet na Evropskom prvenstvu pod vođstvom Velimira Petkovića.

U trenutnom sastavu reprezentacije si jedini igrač koji ima najmanje utakmica. Kakav je osećaj igrati u reprezentaciji gde igraju Šiškarev, Žitnjikov, Soroka…?

 • Da, istina je da imam najmanje utakmica u reprezentaciji, ali sam siguran da ću u narednim utakmicama igrati više, kada sam prvi put došao u reprezentaciju bila mi je čast da igram sa igračima poput Šiškareva, Žitnjikova, Soroke, jer sam mogao samo na TV-u da gledam kako igraju u reprezentaciji.

Da li Petković u budućnosti računa na tebe što se tiče reprezentativnih okupljanja?

 • Verujem da računa, ako me pozove u reprezentaciju to znači da dobro radim i da računa na mene u budućnosti. Nezahvalno je reći kakve planove i viziju ima selektor.

Da li pratiš srpski rukomet?

 • Da, pratim srpski rukomet, iskreno mi je drago što je Vojvodina osvojila EHF Kup. U Srbiji volim da gledam 3 kluba a to su Vojvodina, Partizan i Metaloplastika.

Koji su tvoji planovi u budućnosti?

 • U budućnosti imam mnogo planova vezanih za rukomet, želim da dostignem velike visine u rukometu! Neka vreme pokaže, ne mogu reći trenutno šta je to konkretno.

PRATITE NAS:

 • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here