IN MEMORIAM – Vatromir Srhoj

0
418

Rukometni svet je rastužila tužna vest. Preminuo je prof.dr.sc. Vatromir Srhoj. Rođen je 12.9.1947. u Splitu. Bio je istaknuti penzionisani profesor Kineziološkog fakulteta u Splitu gde je proveo čitavi radni vek. Uz uspešnu nastavnu delatnost na Fakultetu, ostvario je i vrlo uspešnu i dugotrajnu stručnu karijeru u rukometnom sportu, priznatu u svetskim razmerima, kao istaknuti rukometni autoritet, savetnik, mentor, selektor, trener i igrač.

U sportu i kineziološkoj edukaciji, bilo kao aktivni igrač, vrhunski trener, nastavnik i profesor u školi i na fakultetu, proveo je preko 60 godina u neprekidnom angažmanu.

Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj ostavlja duboki trag, najpre kao zapaženi rukometaš, (počeo je kao  najmlađi član prvoligaške ekipe RK Split), a potom kao svetski poznati i priznati trener klubova i reprezentacija, nastavnik. Prošao je sve sportske, stručne i nastavne nivoe, od školskog sporta (dok je radio kao nastavnik i profesor u školi), preko uspešnog vođenja klubova i reprezentacija (radio je sa svim kategorijama i selekcijama rukometaša i rukometašica Hrvatske), preko brojnih domaćih i međunarodnih edukacija, seminara i kampova na kojima je bio pozvani predavač, do višegodišnjeg nastavnog angažmana na Kineziološkom fakultetu u Splitu na svim nivoima studija.

Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj je posebno zapažene rezultate ostvario na sportskom planu. Igračku karijeru započeo je 1956. g. u RK Split, a završio 1975. g. Između ostalog, bio je uspešni prvoligaški igrač RK Zagreb.

Trenersku karijeru započeo je 1973. g. Kao trener i selektor ženskih seniorskih reprezentacija ostvario je sledeće rezultate:

peto mesto na Svetskom prvenstvu 1986. g. što je osiguralo nastup na svetskom prvenstvu

prvo mesto na Balkanskom prvenstvu 1986. g.

srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. g.

zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1991.

srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 1993. g.

peto mesto na Europskom prvenstvu 1994. g.

srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 1997. g.

Izuzetne rezultate ostvario je i kao trener u klubovima i rukometne lige u kojima je angažovan od 1974. godine:

RK „Trogir“

RK „Budućnost“ (prvak države godine 1985./86., finalista kupa šampiona, te osvojio prvo mesto na turniru prvakinja Evrope)

RK „Kraš“- „Lokomotiva“ ( drugo mesto na državnom prvenstvu 1994. godine, drugo mesto u hrvatskom kupu, igrao u polufinalu kupa EHF-a, te osvojio  prvo mesto na turniru evropskih prvakinja 1994. godine

RK „Split“- 2. mesto

RK „Brodomerkur“- 3.mesto

RK „Dalma“ – 3.mesto

RK „Vranjic“ – dva puta 3. mesto

RK „ Trogir“ – 3. mesto

Prof. dr.sc. Vatromir Srhoj za svoj zapaženi sportski, nastavni i stručni rad dobio je brojna priznanja i nagrade.

Počivao u miru.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here