Handball talks – Završena tribina u Našicama!

0
149

Široki osmesi, iskreni zagrljaji i čvrsti stisci ruku istinskih legendi, rukometnih stručnjaka i rukometnih činioca po završetku dvodnevne konferencije pod nazivom “Handball Talks” potvrda su apsolutne opravdanosti projekta koji je pokrenuo rukometni portal Balkan Handball.

RK NEXE i Našice bili su sjajan domaćin i partner konferenciji koja je okupila više nego ugledno rukometno društvo iz celog regiona. Nakon uspešnog i sadržajnog prvog dana konferencije, juče su na rasporedu bila tri vrlo zanimljiva panela.  O novim rukometnim generacijama i novim pristupima u radu s klincima govorili su Vladan Jordović (PIK Seged), Matko Zrilić (RK Maksimir Pastela), Nikola Maksimović (RK Novi Beograd) i Goran Đorgonovski (Rakomet za sekoe dete), a posebno je zanimljiv bio panel pod nazivom „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“. Uz velike medijske činioce Simonu Margetić (EHF) i Jelenu Bagarić (EHF), o problematici i nedostatku rukometa kao sporta u medijima govorio je i glavni urednik i vlasnik portala “Balkan Handball” i idejni začetnik ove hvale vredne konferencije Žika Bogdanović, koji je bio više nego zadovoljan odličnom organizacijom i podrškom koju mu je pružio RK NEXE u organizaciji i realizaciji konferencije:

Predsednik RK NEXE Josip Ergović izrazio je ogromno zadovoljstvo i ponos što su Našice i RK NEXE bili domaćini ovakvog skupa:

Na samom kraju konferencije održan je poslednji panel pod nazivom “Rukomet juče , danas i sutra” na kom su govorili doajeni i istinski rukometni znalci Lino Červar, Kasim Kamenica i Veselin Vujović. Sva su trojica dali svoj osvrt na to kako će se rukomet razvijati, koji su trenutno najveći problemi, šta misle o rukometnim pravilima, nedostaje li magije u rukometu, ali i kako bi trebali izgledati treninzi i rukometna igra u budućnosti.

  • Rukomet je 1997. godine donošenjem pravila o izvođenju centra doživio potpunu transformaciju i postao jedan drugi sport, brži i atraktivniji s mnogim detaljima koji su unapređivali našu igru. No i na ovoj konferenciji imali smo priliku čuti da su treneri i dalje nezadovoljni s pravilima koja vladaju, ta uloga sudaca u utakmici koji smatraju da su iznad trenera i igrača stvara problem u rukometu kojeg nema u drugim sportovima. Na globalnom planu rukomet je pomalo zakazao, nema novih zvijezda, nemamo protok mladih igrača, rekao je Kasim Kamenica, savetnik Uprave RK Nexe za trenersku struku.

Na temu o rukometnim pravilima i suđenju nadovezao se i Veselin Vujović, koji se pre nekoliko dana vratio iz Irana gde je selektor rukometaša.

  • Kad god nešto progovorim o toj temi mene uvek zveknu s pet hiljada eura kazne, sad ako hoćete da nešto kažem dajte pet hiljada eura i ja ću reći, kroz smeh je rekao Vujović i nastavio:
  • Pad rukometa je počeo raspadom bivše države, to je jasno. Ja ne znam nijednog političara iz Danske ili Švajcarske, ali svi mi znamo tko su Plenković ili Vučić i sve nam se vrti oko politike u našim državama, a nijedan predsednik nije pozvao Rukometni savez Hrvatske i pitao šta vam treba da u narednih deset godina napravite nešto i koliko je to novaca. Sad smo u poziciji da je kod drugih sportova sve transparentno, a u rukometu jedino sudije vide da li je gol ili nije ili je crveni karton ili nije, komentarisao je Vujović.

Lino Červar, trener i najtofejniji selektor hrvatske rukometne reprezentacije na panelu je ispričao šta je u poslednje vrijeme radio te otkrio kako je nedavno završio s pisanjem knjige.

  • Drago mi je da sam mogao nakon 50 godina rada dati svoje mišljenje, jer svaki stav je podložan provjeri tako i moj. Knjiga je jedinstvena, nije se još na tržištu pojavila takva, intrigantna je i izazovna i mislim da će imati velik odjek na karijeru trenera u Hrvatskoj i u svijetu. Stvarno sam napisao ono što mislim i to je proizvod jednog posla koji sam cijeli život volio i od početka sam znao da će se moj život svesti na dvije ljubavi – obitelj i rukomet. Nisam sebe štedio, ali ni igrače, rekao je Lino Červar.

Dotaknuo se Lino i slavne generacije igrača iz 2003. godine.

  • Generacija Balića, Zrnića, Vorija… bila je zadnja u Europi koja je postala svjetskim i olimpijskim prvakom. Percipirani kao luzeri postali su prvaci svijeta i olimpijski pobjednici i posijali sjeme za novi rukomet. Metaloplastika je isto pokazala jedan proaktivni rukomet, nisu se branili već napadali. Oni su isto utrli put. E ta generacija Balića i njegovih suigrača je pokazala da ako imaš informativnu rukometnu komponentu i rukometno si pismen možeš umom i karakterom pobijediti mišiće u igri, reprezentaciju koja je apsolutni favorit. Novo vrijeme nameće da radimo na umu. Treba se trenirati igrače da ubrzaju mentalnu vještinu, ali i da ju istovremeno pretvore u motorički zadatak, objasnio je Červar kako bi trebali da izgledaju treninzi budućih rukometaša.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here