Gordana Petković – “Težak je period iza mene ali svoja očekivanja sam opravdala!”

0
285

Nepunih godinu i po dana prošlo je od najtežeg trenutka u životu Gordane Petković do osvajanja šampionske titule sa Crvenom zvezdom i proglašenja za najboljeg golmana Super rukometne lige. Golmanka crveno-belih je u septembru 2022. godine doživela tešku saobraćajnu nesreću, u kojoj je život izgubila njena prijateljica i koleginica, takođe golmanka, Marija Pavlović, dok je Goca zadobila prelom ruke, rebra i jagodične kosti, i trebalo je mnogo vremena da se oporavi i vrati na teren.

Ožiljak koji na srcu ostaje za ceo život, 33-godišnja rukometašica je videla kao motiv da među stative stane još jača, željna trofeja i uspeha, a koliko je njena ljubav prema ovom sportu velika videlo se već na prvoj utakmici posle saobraćajke, kada nije mogla da zadrži suze.

Snagu uma koju je pokazala golmanka Crvene zvezde prepoznali su i klubovi, koji su je svojim glasovima nagradili i omogućili da bude proglašena za najboljeg čuvara mreže za sezonu 2023/24.

  • Jedan vrlo težak period je iza mene, ali sve što se izdešavalo me je učinilo jačom i naučilo da uživam u svakom trenutku koji provedem na terenu. Nekoliko meseci sam bila u gipsu zbog preloma, a onda se ispostavilo da ruka nije dobro srasla i poslata sam na operaciju. To je dodatno odužilo oporavak, ali sam se trudila da budem tu za svoju tadašnju ekipu (Mladost NP) i da se vratim što je pre moguće. Zahvalna sam svim ljudima iz Nove Pazove, koji su bili tu za mene dok sam bila povređena i ukazali mi veliko poštovanje. Zaista imam samo lepe reči za njih– ističe Gordana na početku razgovora.

Iako je bila rešena da sezonu završi u dresu Mladosti NP, poslednjeg dana prelaznog roka dobila je poziv Crvene zvezde, koji teško da bi iko mogao da odbije.

  • Tokom protekle sezone sam dobila nekoliko ponuda i sve sam odbila, jer sam zaista bila zadovoljna u Pazovi. Bila sam zadovoljna i uslovima i svojim branjenjem, a kako sam bila najiskusnija, i u tom trenutku vodeći igrač tima, osećala sam se bitnom za klub i ekipu. Žao mi je što sam otišla poslednjeg dana prelaznog roka, o tome se puno pričalo i slažem se da nije bilo korektno, ali mislim da bi svako na mom mestu isto postupio. Dobila sam ponudu koja se ne odbija i pitanje je da li bi mi ikada ponovo neko ponudio takve uslove. Zbog svog deteta i sebe sam morala da pristanem, a uz to je borba za titulu bila veliki motiv da napravim taj korak i pređem u tim koji ima najviše ambicije. Čelnici Zvezde, kao i trener Saša Bošković, su smatrali da sam ja ta karika koja je nedostajala da bi se osvojila titula, i drago mi je što sam opravdala očekivanja. Na obostrano zadovoljstvo, ugovor smo produžili na još jednu sezonu.

A koliko je teško biti samohrana mama i u isto vreme biti na visini zadatka na terenu?

  • Pauze između mojih treninga su, naravno, posvećene domaćim zadacima (smeh). Naporno je veoma postići sve obaveze, ali znam zbog koga to radim, a to je moja ćerka. Nas dve živimo od rukometa i srećna sam što radim posao koji najviše volim. Ona je primarni razlog zašto se toliko trudim i znam da će jednog dana, kada odraste, biti jako ponosna na mamu. I sada je, ali je još uvek mala da bi shvatila drugu stranu medalje i težinu uspeha. Podrška porodice i prijatelja mi je vrlo važna. Za sebe smatram da sam jaka, život me je naučio da se borim i ne odustajem, ali potrebno vam je da sa nekim podelite i dobre i loše trenutke. Nesreća koju sam doživela 2022. godine me je učinila još jačom, jer je i Marija igrala na poziciji golmana. Stalno smo pričale o svojim planovima i snovima i uvek je se setim kada sam na terenu. Pomislim šta smo sve zajedno prošle. Trudila sam se da, uprkos svim negativnim komentarima, a bilo ih je, uvek radim na sebi. Znam da bi Marija bila srećna i ponosna da me vidi sada.

Kada u moru obaveza pronađe malo slobodnog vremena za sebe, Goca najviše voli da razgovara sa prijateljima.

  • Da budem iskrena, kada ugrabim malo slobodnog vremena, ne radim ništa (smeh)! Volim saune i taj neki tip relaksacije, ali najviše mi prija da skuvam kafu i popričam sa prijateljima. Tako i sada tokom letnje pauze, trudim se da se što više odmorim, i fizički i psihički, od rukometa, da se u avgustu vratim još bolja i spremnija.

Za kraj razgovora, golmanka Crvene zvezde sumirala je utiske iz protekle sezone i poručila da će dati sve od sebe da u narednoj bude na još višem nivou.

  • Pored osvajanja titule, moram da istaknem da mi najviše znači moj lični uspeh, jer sam na njemu radila mnogo duže od ovih nekoliko meseci u Zvezdi. Plaketa za najboljeg golmena će imati posebno mesto u mom domu i jako mi znači, jer sam se sama lično potrudila da je dobijem i niko to drugi nije zaslužio osim mene. Od početka sezone cilj mi je bio da budem najbolji golman i prosek odbrana to potvrđuje (12,5 po meču). Drago mi je što su i klubovi smatrali da ja to jesam. Dugi niz godina sam u domaćem prvenstvu i nikada nisam imala pad. Važno mi je da iz godine u godinu napredujem i nadam se da ću nastaviti tako. Potrudiću se da me niko ne skine sa trona narednih nekoliko sezona– uz još jedan osmeh zaključila je Goca Petković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here