Goran Kurteš – “U Rumuniji se osećam kao kod kuće!”

0
685

Kako je srpski stručnjak stigao u SCM Rm. Valčea nakon dva perioda u kojima je bio prvi trener u rumunskim timovima.

Goran Kurteš (53 godine) stigao je u SCM Rm. Valcea na početku sezone, doveo ga je prvi trener Florentin Pera.

 • Upoznali smo se na seminaru za master trenera u Kragujevcu. Od tada sam ostao u kontaktu. Kada me je pozvao da mu pomognem, bio sam veoma uzbuđen, kaže Goran.

Nije bio „stranac“ Rumunije dok nije došao u Rm. Valčea. Trenirao je još dve ekipe u nacionalnoj ligi.

Goran Kurteš je prvi put stigao u Rumuniju 2009. godine, u T. Constanta.

 • Moj brat Zoran trenirao je šampiona HCM Constanta i preporučio me je. Dumitru Musi je napustio tim i ja sam došao. Ostao sam šest meseci. Imao sam dobre rezultate, ali dobio sam otkaz, ostavljajući tim na 5. mestu.

Još se seća imena nekih igrača sa kojima je radio.

 • Imali smo veoma ujedinjen tim, bila je vrlo dobra atmosfera, sa Piriianuom, Drutuom, Zamfirom, istakao je Kurteš.

Otišao je kući u Novi Sad, ali nedugo zatim stigla je šokantna vest da mu je brat preminuo.

 • Zvali su me ljudi iz kluba. Ušao sam u automobil sa Zoranovom suprugom i došao u Konstancu. Bilo je veoma teško. Bili smo vrlo bliski, odlično smo se slagali. Zoran je bio tri godine stariji od mene – objašnjava Goran.

Zoran Kurteš, trener koji je postigao jedinstvene rezultate u Rumuniji, u to vreme, kvalifikacije HCM Constanta u osmini finala Lige šampiona, gledao je košarkašku utakmicu kada je pronašao svoj tragični kraj! Zajedno sa Kurtešom, u hotelskoj sobi bio je i Peđa Klasovici, bivši košarkaš Steaue. Kurtešova smrt bila je tako brza da njegov prijatelj to u početku nije ni shvatio!

Goran Kurteš  se vratio u Rumuniju.

 • CSM Ploiesti mi je dao ponudu. Loše su započeli šampionat i prekršili dogovor sa Georgeom Covaciuom. Došao sam, završio sam na 8. mestu u sezoni, uhvatio sam plej-of. Rekli su mi da produžavamo ugovor, da su zadovoljni, ali onda ne znam zašto su se predomislili. Na moje mesto je od sada došao Neven Hrupec, trener iz Braile, nastavio je Goran Kurteš.

Kurteš odlično govori rumunski, naučio je nakon prvog angažmana u Rumuniji.

 • U Konstanci sam bio sam, a zatim i u Ploiestiju. Nisam imao šta da radim. Naučio sam sam, reč po reč. Rumunska gramatika je teška, ne znam kako, kombinujem glagole, priznaje Goran. Ali napreduje iz dana u dan, pogotovo što ima mnogo prijatelja.
 • Takođe imam prijatelje u Konstanci, ali sada i u Rm. Valčei. Svi govorimo rumunski i to mi mnogo pomaže, objašnjava Srbin.

Goran Kurteš je sam u Valčei, njegova supruga i dvoje dece ostali su u Srbiji, u Novom Sadu.

 • U ovom periodu je vrlo teško sa pandemijom. Nisu mogli ni da me posete, kaže Goran.

Njegov sin Nikola ima 24 godine i takođe igra rukomet. Devojčica, Nevena (13 godina) nasleđuje očev gen.

 • Ali ona nije volela rukomet. Vodio sam je na rukomet, ali ona je želela fudbal. Igra fudbal i stigla je do juniorske reprezentacije Srbije.

Goran je ponosan. Čeka da prođe ovaj period pandemije kako bi doveo svoju devojčicu u Valčeu.

 • To je veoma lep, miran grad, iskreno, preselio bih se ovde bez ikakvih problema, zaključuje Goran.

Goran Kurteš je veoma razočaran zbog rezultata zabeleženih u subotu u prvom kolu osmine finala Lige šampiona, 24:33 sa ĆSM Bukureštom.

 • Puno smo grešili, njihov golman je napravio razliku. Požurili smo i na kraju, umesto da utakmicu završimo sa četiri ili pet golova, završili sa devet. Sada je teško kvalifikovati se, nemoguće. Ali mi ćemo se boriti sa ĆSM Bukureštom do kraja. I u šampionatu pokušavamo da ih dovedemo u probleme, iako imaju najbolji tim, zaključio je Goran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here