Glavni kritičar RSCG pohvalio rad!

0
280

Skupštine Rukometnog saveza Crne Gore često su bile burne, a u drugom mandatu Zorana Radojičića jedan od najglasnijih kritičara bio je Vido Đakonović.

Predsednik Lovćena je često ukazivao na nepravilnosti u radu, kako u pogledu sistema takmičenja i nepravilne registracije pojedinih klubova, tako i u pogledu organizacionih i finansijskih nepravilnosti, a uticao je i da se jedna sednica završi pre i nego što je počela, jer je dokumentacija dostavljena na dan Skupštine.

U četvrtak u kongresnoj sali Univerzitetskog sportskog centra Đakonović se opet javio za reč, ali motivi za reagovanje bili su bitno drugačije prirode – umesto kritika, stigle su pohvale na račun Petra Kapisoda i njegovih saradnika.

  • U periodu od 2017. pa sve do održavanja ovogodišnje Skupštine RSCG, kritikovali smo rad Saveza. Ne samo zato da bismo kritikovali, reda radi, već da bismo dobronamjerno ukazali na niz propusta i kako bi se stvorili elementarni uslovi da se rješavanju nagomilanih organizacionih i finansijskih problema priđe na ozbiljan i sistematičan način – kaže Đakonović za MNE rukomet.

Prvi čovek najvećeg crnogorskog kluba u muškoj konkurenciji ističe da mu je drago da su njihove kritike urodile plodom.

  • Odluke delagata na Skupštini, koja je održana prije nekoliko dana, baziraju se na aktima i dokumentima koja su, nesporno, rezultat kvalitetnog rada kompletnog UO i kancelarije Saveza, na čelu sa predsjednikom Petrom Kapisodom, u periodu između dvije Skupštine.  Tako je, između ostalog, po prvi put, od 2017. godine, dokumentacija za redovnu godišnju Skupštinu dostavljena na vrijeme (više od 15 dana prije njenog održavanja), tako da su svi delegati blagovremeno mogli da se upoznaju sa relevantnim podacima. Podsjetiću, u prethodnom periodu dešavalo se ne samo da ne bude dostavljena na vrijeme dokumentacija, nego da se uopšte ne dostavi ili da se dostavi na samoj Skupštini, što je, ne jednom, bio razlog i za odgađanje.

Kapisoda je preuzeo funkciju predsednika RSCG 29. januara prošle godine i zatekao velike dugove. Za ovih 20-ak meseci je “obrisao” minus i sve obaveze se redovno isplaćuju. Zbog toga su delegati na Skupštini jednoglasno podržali predstavljeni izveštaj revizora.

  • Usvojen je i Izvještaj o radu, predstavljen od strane predsjednika, iz kojeg proizlazi da su dugovanja iz prethodnog perioda, koja su iznosila oko 300.000 eura, u potpunosti izmirena, i da se tekuće obaveze izvršavaju praktično na dnevnom nivou, što je poseban, ogroman korak naprijed u funkcionisanju Saveza. Tome su sigurno doprinijeli i novi sponzorski ugovori, koji su zaključeni posljednje godine, kao i pozitivan stav Ministarstva sporta i mladih o načinu rada u Savezu, što je, zasigurno, doprinijelo i opredjeljivanju većih sredstava od Ministarstva tokom prethodne godine.  Posebno bih istakao da je izvršena revizija finansijskih iskaza, na koje je nezavisni revizor dao pozitivno mišljenje bez ijedne primjedbe. Savez je, poslije ko zna koliko vremena, poslovao sa dobitkom, što je bilo nezamislivo, makar za period od 2016. godine do danas – istakao je Đakonović.

Na Skupštini je, osim prethodno usvojenog člana Statuta iz kojeg proizlazi da Budućnost, kao osvajač Lige šampiona, ima tri delegata, usvojena izmena da će Lovćen, kao nekadašnji učesnik elitnog takmičenja, imati dva, a ne jednog.

  • Zadovoljni smo i činjenicom da je inicijativa našeg kluba o izmenjama odredbi Statuta, u dijelu broja delegata koje članovi mogu imati na Skupštini, jednoglasno usvojena. Usljed toga će Lovćen, kao klub koji je igrao Ligu šampiona, na Skupštini biti zastupljen sa dva delegata sa pravom glasa. Za razliku od prethodnog perioda, konačno su organizovane i lige za mlađe uzraste, i to kako za generaciju 2006, 2007, tako i za mlađe pionire rođene 2008. godine i mlađe. Postavljena je i baza za razvoj mini-rukometa, što će značajno doprinijeti tome da se djeca, u još većem broju, u budućnosti, opredjeljuju da treniraju rukomet – naglasio je Đakonović.

Prvi čovek Lovćena biće i član Arbitražne komisije RSCG, koja je morala da bude formirana u skladu sa Zakonom o sportu.

  • Ispunjenja je i Statutom propisana obaveza formiranja Arbitraže, čiji rad će se moći cijeniti nakon okončanja postupaka koji će se voditi pred ovim izuzetno značajnim organom Saveza. U svakom slučaju, rad Saveza od januara prošle godine zaslužuje pohvalu, a nadam se da će se i budućem periodu, kada na državnom nivou, na žalost, sport više neće imati “svoje” Ministarstvo, iz ne baš razumljivih razloga, trend pozitivnih i uspješnih rezulata u radu RSCG nastaviti – zaključio je Đakonović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here