EHF EURO 2024 (M) – Makedonija slavila protiv Švajcarske!

0
186

Reprezentacija Makedonije pobedom nad Švajcarskom od 29:27 (13:9) oprostila se od Evropskog prvenstva koje se održava u Nemačkoj. Utakmica na „Mercedes-Benz areni” pružila je veliku dramu, iako je u nekoliko navrata reprezentacija Makedonije imala vođstvo od čak pet golova. Greške su dovele do triler završnice, a Makedonija je izdržala sve nalete i izborila je veliku pobedu.

Za ovaj meč selektor Lazarov nije mogao da računa na kapitena Mitrevskog. Od prvog minuta na terenu je bila bekovska linija sa Taleskim, Džonovim i Jagurinovskim a Peševski je bio na liniji od šest metara dok su krilne pozicije držali Atanasijević i Kosteski.

Makedonci su solidno otvorili, predvođeni Tomovskim koji je skinuo nekoliko lopti, ali je i Portner na suprotnoj strani bio raspoložen, pa je posle deset minuta rezultat bio 3:3. Nastavilo se u sličnom ritmu, sa solidnom odbranom i nešto slabijim napadima na obe strane. Makedonija nije grešila u uvodnim minutima, ali su potom usledile dve uzastopne greške, koje je Tomovski ispravio atraktivnim intervencijama. Prvo vođstvo Makedonije došlo je golom Peševskog za 6:5 u 17. minutu. Posle gola Miteva za 7:5, trener Suter je prvi pozvao tajm-aut. Reakcija je bila po “makedonskom” receptu i igri “sedam na šest”, ali su Švajcarci u dva napada pogrešili i Makedonija je povela sa 9:5. Serija bez golova bila je duža od sedam minuta, Tomovski je skinuo i penal, pa je Kuzmanovski to iskoristio za prvu i najveću prednost od pet golova. Kuzmanovski je napravio dve tehničke greške zaredom, što je rezultiralo uspešnim povratkom Švajcarske na 10:8, a Lazarov je iskoristio pravo na tajm – aut. Tajm-aut je urodio plodom, pa je golovima Peševskog, Jagurinovskog i Kuzmanovskog vraćena prednost od pet golova. Švajcarci su zaigrali nešto jače a do poluvremena Makedonija nije pogađala i na odmor se ide sa 13:9.

Drugo poluvreme je počelo dobro po Makedonce, intervencijom Tomovskog i golom Peševskog. Ušlo se u brz ritam gde pogađa Mitev sa devet metara a potom je usledio cepelin u režiji Jagurinovskog i Taleskog. Međutim, Makedonija je ušla u blagu krizu, usledilo je isključenje za Džonova i Švajcarci su to iskoristili da smanje zaostatak sa 17:12 na samo -2. Posle tajm-auta Lazarova usledila je nešto bolja igra Makedonije, a u narednom periodu prednost se kretala između tri i četiri gola. Usledio je period od nekoliko nerealizovanih napada Makedonije, a Švajcarci su to kaznili i smanjili na 21:20. Igralo se brzo i u ritmu gol za gol nekoliko minuta. Nakon što Švajcarska nije iskoristila kontru, Šmid je to ipak to poravio golom za 23:23. Ponovo je Makedonija pogrešila sa igračem manje, a na suprotnoj strani je usledio penal posle kog je Kizić odbranio udarac Cendera. Greške su bile sve češće, a Švajcarska je to kaznila i povela u 55. minutu golom Šmida. Bilo je jasno da u finišu sledi velika drama. U poslednja dva minuta bilo je nerešeno 27:27, Švajcarci su igrali na ivici pasivnog pasivnog a Tomislav Jagurinovski je u kontri vratio vođstvo. Poslednji napad imala je Makedonija gde je “povukao” Mitev koji je potvrdio pobedu.

MAKEDONIJA – ŠVAJCARSKA 29:27 (13:9)

Mitev 5, Taleski 3, Markoski 1, Kuzmanovski 4, Kosteski Ne. 5, Kosteski Ni. 1, Peševski 4, Jagurinovski 3, Lazarevski 1, Atansijević 2, Tomovski (12/33 odbrana), Kizić (2/7 odbrana).

Šmid 12, Majster 1, Rubin 1, Tinovski 1, Cender M. 8, Maros 2, Cender S. 1, Portner (10/38 odbrana + 1 gol).

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here