EHF EURO 2024 (M) – Hrvatska slavila protiv Rumunije i izborila narednu fazu takmičenja!

0
133
Marin JELINIĆ, Luka Lovre KLARICA, Zvonimir SRNA, Marin ŠIPIĆ, Tin LUCIN, Luka CINDRIĆ, Marko MAMIC, Tomislav KUŠAN, Matej MANDIC and Mario SOSTARIC, Croatia vs Romania, Men's EHF EURO 2024 Germany, Mannheim, Germany, 16.01.2024, Mandatory Credit © Eva Manhart / kolektiff

Hrvatska reprezentacija pobedila je Rumuniju sa 31:25 u utakmici 3. kola, grupe B, i tako potvrdila svoj nastup u drugom krugu 16. evropskog prvenstva. Hoće li tamo preneti dva ili jedan bod, znaće se kasnije nakon utakmice Španija – Austrija. Dobije li Španija, Hrvatska ide s dva boda, bude li nerešeno ili slavi Austrija u Keln Hrvatska nosi samo bod.

Ni u trećem meču na 16. evropskom prvenstvu Hrvatska nije bila kompletna. Nakon povrede Ivana Martinovića u sastav je uskočio Mateo Maraš. Umesto Verona Načinovića koji je imao lakšu temperaturu uskočio je Tomislav Kušan, a Filipa Ivića na golu je zamenio Dominik Kuzmanović. Tako je početna postava izgledala ovako: Matej Mandić bio je na golu. Krila su držali Marin Jelinić i Mario Šoštarić. Na crti je bio Marin Šipić, a na bekovskim pozicijama Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Luka Lovre Klarica. Samo jednu promenu odbrana (Tomislav Kušan), napad (Marin Šipić) pravio je selektor Goran Perkovac.

Lepo je Hrvatska počela i već nakon 4. minuta igre imala je 3:1, uz tri različita strelca. Nisu to dugo uspeli da sačuvaju jer su Hrvati zbog dve tehničke greške ponudili priliku Rumunima da se vrate u utakmicu. Tako s u 11. minutu bili na početku 4:4. Ipak su se ponovo Hrvati odvojili na plus dva (7:5). Ali i tu prednost su uskoro izgubili. Rumuni su puno menjali. Paskval je tražio idealnu postavu za nadmudrivanje s Hrvatskom. I ne samo to, svojim imenom i ugledom pritiskao je sudije braću Konjičanin maksimalno koliko je to dopušteno. Budući da nije bio zadovoljan prvim golmanom Jonuom, tražio je pomoć od Vasilea. Nije mu to previše pomoglo. Hrvatska je prvi put u 19. minutu otišla na tri razlike (10:7).Posebno raspoložen u tom početnom periodu bio je Luka Lovre Klarica koji je postigao 4 od 10 golova. Tri gola prednosti držali su Hrvati uz manje poteškoća, ali daleko od toga da je to bila igra koja je mogla da razgali srca prepunih tribina SAP Arene. Pet minuta pre poluvremena drugo isključenje zaradio je Zvonimir Srna, pa se nova  opasnost nadvila nad reprezentaciju Hrvatske. Rumunija je to iskoristila i serijom 0:3, u 27. minutu stigla do novog izjednačenja (12:12). Dalje nije mogla. Hrvatska je odgovorila  serijom 4:0 i u 30. minutu bili si Hrvati na 16:12. Dovoljno da mirno odu na odmor. S obzirom da su Hrvati imali samo dve odbrane golmana, bio je to sjajan rezultat. Ukupno su imali 80, a Rumuni 60 posto realizacije.

Rumuni su drugi deo otvorili isključenjem Nistora koji je dirketno u glavu pogodio Dominika Kuzmanovića. Na drugoj strani Hrvati su postigli dva gola za redom i pobegli na velikih plus šest (18:12). Rumuni su uz sve to, nakon 5 minuta igre u drugom poluvremenu ostali bez Rakotee koji je dobio udarac u koleno i više nije zaigrao do kraja. I kada se činilo da je Hrvatska slomila otpor Rumuna, krenuo je niz promašaja, loše izabranih udaraca, i sa minus sedam (24:17) , u 46. minutu je bilo 24:20. Trebalo je krenuti sve ispočetka. Tada se ukazao Dominik Kuzmanović i s nekoliko odbrana u nizu, otvorio mogućnost Hrvatskoj da se ponovo odvoji. Tako je u 49. minutu ponovo bila na plus sedam (27:20). Za ekipu kao što je Hrvatska bilo je samo pitanje rutine da utakmicu privede kraju.

Hrvatska sada seli u Keln. Ko će joj biti protivnici i kojim će redosledom igrati saznaćemo kasno večeras, nakon završetka ostalih utakmica.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 6/21, M. Mandić 1/11, L. Mihić -/- , D. Duvnjak, M. Šoštarić 4/4, I. Karačić 3/4, M. Maraš 0/2, T. Kušan 4/4, M. Mamić  -/- , L. Cindrić 2/5, T. Lučin 0/3, M. Šipić -/- , F. Glavaš 3/4, Z. Srna 3/4, L. L. Klarica 7/9, M. Jelinić 4/5. Selektor: Goran Perkovac.

RUMUNIJA: I. C. Iancu 2/12, D. Vasile Lucian 8/28, G. C. Ilie -/-, D. Stanciuc 2/5, I. I. Nistor 2/3, R. M. Militaru -/- , S. G. Cumpanici 2/2, A. V. Rotaru 0/1, D. C. Grigoras 3/6, D. E. Racotea -/- , S. Sadoveac 1/3, L. E. Caba -/-,  C. Dedu 2/3, A. N. Negru 9/11, A. V. Dragan 1/2, I. A. Buzle 3/7. Selektor: Xavi Pasqual.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here