Dogodilo se na današnji dan:

0
222

Na današnji dan 1984. godine rođen je bivši srpski reprezentativaci i grač THW Kiel-a Marko Vujin. Svoju profesionalnu karijeru je započeo u rodnoj Bačkoj Palanci u RK Sintelon gde je igrao sa svojim saigračem iz reprezentacije Šešumom i golmanom iz Bosne i Hercegovine Danijelom Šarićem koji je kasnije osvojio Ligu šampiona sa Barselonom. Marko je u julu 2003. godine potpisao za mađarski klub Dunaferr SE koji je pojačao svoje redove za EHF kup. Vujin je proveo 3 godine u Dunaferr-u i osvojio 3. mesto u svojoj prvoj sezoni. Te sezone su pokušali da prekinu dominaciju Vesprema i Segeda ali to im nije pošlo za rukom. Marko je u sezoni 2005-2006 bio najbolji strelac lige. Svojim briljantnim igrama skrenuo je pažnju na sebe i bio je pozvan u redove MKB Vesprema gde je rekorder po osvajanju titula obezbedio poziciji za Srpskog reprezentativca. U svom novom klubu Vujin je prerastao u igrača visokog kalibra i bio jedna od uzdanica ovog kluba. Najviše je pomogao timu u Kupu pobednika kupova 2008. godine sa postignutih 9 pogodaka u prvoj fazi a takmičenje je za očekivati osvojio baš Vesprem.

Oktobra 2009. godine dok je igrao protiv Mađarske na prijateljskom međunarodnom turniru, Vujin je pretrpeo ozbiljnu povredu kolena gde je morao na hitnu operaciju. Proces oporavka je trajao više od 4 meseca. Vratio se na teren 3. aprila 2010. godine gde je zaigrao protiv rumunske Konstance u meču EHF LŠ. Ušao je u igru prvi put u 45 minutu da izvede penal koji je promašio. Nekoliko trenutaka kasnije trener mu je ukazao poverenje ali ovoga puta je opravdao i doneo pobedu svom timu.

U Jesen 2010. ponovo se vratio onaj stari Marko Vujin, bio je na vrhu LŠ sa 65 postignutih golova, 16 više od drugoplasiranog Uve Genshajmera. Njegova neverovatna igra privukla je nemački THW Kiel gde je ponudio ugovor sjajnom beku. Marko je odlučio da promeni sredinu i zaigra te 2012. godine za Nemačkog giganta gde i sada igra.

U Mađarskoj je osvajao ligu 5 puta, jednom je bio vicešampion a 3 puta je bio na trećem mestu sa svojom ekipom. Kup je takođe osvajao 5 puta a 2008. godine je bio finalista. Što se tiče Evropskih takmičenja, osvajao je Kup pobednika kupova 2008. godine, bio je i finalista Evropskog šampionata 2008.

Što se tiče reprezentacije od 2003. godine nastupio je 126 puta i postigao 489. golova. 2012. godine bio je član reprezentacije koja je u Beogradu pred punom Arenom osvojila srebrnu medalju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here