BEACH HANDBALL – Hrvatska ponovo na krovu sveta!

0
180

Još jednu sjajnu stranicu hrvatske rukometne istorije na pesku ispisali su rukometaši. U kineskom Pingtanu odbranili su titulu prvaka sveta osvojen pre dve godine u Grčkoj i tako po četvrti put osvojili zlatnu medalju. Ispred njih je sada samo Brazil s jednom titulom više. U poslednjih pet svetskih prvenstava Hrvatska je triput bila prvak te osvojila dva srebra i potvrdila status svetske  velesile. Peskašice su osvojile 7. mesto.

Hrvatska je do nove titule svetskih prvaka stigla bez poraza. U velikom finalu, zapravo reprizi finala od pre dvije godine, pala je Danska. Bio je to, kao što se moglo i očekivati jako dramatičan meč. Hrvatski peskaši prvu deonicu su dobili 23:18. U drugoj smo videli odličan start Danaca koji su poveli 2:8. Onda je na scenu stupio golman Stipe Maleničić i s nekoliko bravuroznih odbrana vratio Hrvate u igru. I držala se Hrvatska sve do pred kraj, ali je onda umor učinio svoje, promašili su nekoliko čistih šansi i Danska je na kraju dobila taj deo igre, 18:23.

Sledilo je raspucavanje. Tu su hrvatski rukometaši pokazali više mirnoće i pameti te na kraju slavili 9:6. Ključna je bila odbrana golmana Hrvatske u prvoj seriji Jočimu Trendu Hansenu. Hrvati nisu grešili, a iskusni Ivan Dumenčić je u poslednjoj seriji išao po jedan bod, jer je i to bilo dovoljno za veliko slavlje.

Hrvatska se tako nakon Kadiza 2008., Budimpešte 2016. te Krita 2022. i Pingtana 2024.,  četvrti put u istoriji popela na krov sveta. Svetsko zlato osvojili su:

STIPE MALENIČIĆ

FILIP DOMINIK HANČIĆ

IVAN DUMENČIĆ

IVAN JURIĆ

JOSIP DUKEŠ

VALENTINO VALENTAKOVIĆ

NIKOLA FINEK

LUCIAN BURA

JOSIP LEKO

FILIP GORIČANEC

Stručni štab činili su: Mladen Paradžik, Mario Močilac, Goran Krušelj i Ante Taraš.

Bronzana medalja pripala je peskašima Portugala koji su pobedili Nemačku 2:0 (25:24, 20:18).

Hrvatske peskašice završile su takmičenje na 7. mestu. U završnom meču Hrvatska je pobedila Brazil 2:1 (20:15, 18:26, 12:10). I tu je pobednice odlučilo raspucavanje. Hrvatska je imala jedan, a Brazil dva neuspešna udarca pa je na kraju slavila reprezentacija Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here