ANKETA #90 – Srna Sukur: “karijeru želim da završim u rodnoj Crvenki!”

0
598

Pandemija COVID – 19 nas je udaljila od rukometnih terena, sada se polako situacija vraća u normalu i slušamo šta kaže struka. Došlo je vreme da se pozabavimo kako mladim nadama tako i onim starijim. U narednom periodu predstavljaćemo Vam jednu po jednu igračicu koja će odgovoriti na naša pitanja. Vaš Rukometni Žurnal.

IME I PREZIME: Srna Sukur

DATUM ROĐENJA: 11.04.2000.

KLUBOVI U KOJIMA JE IGRALA: ŽRK Laki (Crvenka), ŽRK Vrbas (Vrbas), ŽRK Medicinar (Šabac).

REPREZENTATIVNO ISKUSTVO: Kadetska, pionirska, juniorska Mediteranske igre (pionirska reprezentacija) Evropsko prvenstvo (pionirska reprezentacija), seniorska B reprezentacija.

ANKETA

Najbolji tim (postava TOP 7) svih vremena po tvom mišljenju?

 • Golman: Amandine Leynaud
 • Levo krilo: Majda Mehmedović
 • Levi bek: Cristina Neagu
 • Srednji bek: Stine Bredal Oftedal
 • Desni bek: Ana Gros
 • Desno krilo: Carmen Martin
 • Pivot: Heide Loke

Ko su po tvom mišljenju trenutno najbolje igračice, ali i svih vremena?

 • Trenutno kao najbolju igračicu, među mnogobrojnim izrazito kvalitetnim igračicama, izdvojila bih Stine Bredal Oftedal, dok kao najbolju igračicu svih vremena smatram Andreu Lekić.

Sa kim si najbolje sarađivala na terenu?

 • Kao krilni igrač, kome je kontra napad jače oružje, izdvojila bih sjajnu saradnju sa golmanima, počevši od matičnog kluba “Laki” iz Crvenke, sve do “Medicinara” iz Šapca. Posebno bih izdvojila saradnju sa Jovanom Vasiljković, golmankom rukometnog kluba “Vrbas” za koji sam nastupala 2017. godine.

Šta ti je primarni rukometni cilj?

 • Od malena, kako sam načinila prve rukometne korake zacrtala sam nekoliko ciljeva ispred sebe. Prvi cilj, kao i primarni, neskromno, ali ambiciozno, je osvajanje Olimpijske medalje. Naravno, takođe kao cilj koji ide uz osvajanje medalje bilo je lično ime na reprezentativnom spisku. 2014. godine sam krenula da krojim reprezentativnu karijeru, počevši od pionirske, kadetske, pa do juniorske reprezentacije. Trenutno težim ka seniorskom ostvarenju, kao i oprobavanju na Evropskoj i svetskoj sceni.

Utakmica koja ti je ostala u dubokom sećanju, i pozitivnom i negativnom?

 • Kao utakmice koje su na mene ostavile poseban utisak su svakako utakmice u dresu reprezentacije Srbije. Za utakmicu koja je za mene ostala u, kako ste rekli, negativnom sećanju je utakmica na Evropskom prvenstvu, kada nismo uspeli da obezbedimo dalji prolaz iz grupne faze takmičenja.

Šta najmanje a šta najviše voliš da radiš na treninzima?

 • Ne bih rekla da postoji tip treninga koji najmanje volim, jer rukomet kao sport sam po sebi podrazumeva kako kondicione tako i taktičke, i individualne treninge. Mogla bih reći da više uživam u taktičkim treninzima, dok se tokom kondicionih treninga trudim da razmišljam koja dobit proizilazi iz toga, i na taj način održim fokus, iako postoji manja zainteresovanost.

Ko ti je najbolji prijatelj u sportu?

 • Kao najboljeg prijatelja u sportu izdvojila bih Jovanu Jovović, sa kojom sam načinila prve rukometne korake, u našem rodnom mestu, Crvenki, u rukometnom klubu “Laki”, sa kojom sam, pored toga, krenula ruku pod ruku i reprezentativnim putem, koju iskreno smatram pravim prijateljem na terenu, iako trenutno nastupamo u različitim klubovima.

Šta su ti mane a šta vrline na terenu?

 • Svakako postoje ljudi koji su upućeni u moj rad, i kompetentniji da pričaju o mojim manama i vrlinama na terenu, ali iz mog ugla kao mane na terenu izdvojila bih impulsivnost, neprihvatanje nekorektne igre od strane protivničkih igračica, kao i mentalni pad usled nepovoljnog rezultata po moju ekipu tokom utakmice. Dok kao vrline smatram, maksimalno zalaganje nezavisno od važnosti utakmice, požrtvovanost…

Da nisi bila rukometašica, šta bi bila?

 • Pre rukometa, osetila sam ljubav prema tenisu, i fudbalu. Da nisam otišla na svoj prvi rukometni trening, svakako bih bila u sportu, samo ostaje pitanje za koji bih se sport odlučila.

Reci nam koji tvoj talenat nikad nije mogao da „ispliva“ zbog rukometa?

 • Rukomet ne smatram kočnicom za isplivavanje talenata, jer ukoliko postoji fleksibilnost, organizovanost i sposobnost ličnog uklapanja sporta, sa nekim talentom, svakako je moguće da idu jedno sa drugim. Lično, ne smatram da posedujem neki talenat, a da se ne tiče sporta.

Koje ti je najznačajnije priznanje koje si dobila?

 • Više cenim i vrednujem kolektivna priznanja i uspehe, ali kao najznačajnije individualno priznanje bih izdvojila priznanje za najbolje desno krilo u Srbiji.

Da li se slažeš sa svojim igračicama i da li je razumevanje na terenu jedan od bitnijih faktora?

 • Na terenu se slažem sa svojim saigračicama, iako se desi da dođe do prepirke, svađe, ali sve je to sastavni deo sporta. Podržavam ih, i trudim se da pomognem, motivišem, u zavisnosti od situacije i naravno poštujem ih. Razumevanje na terenu svakako smatram jednim od bitnijih faktora, možda čak i najbitnijim. Bavimo se kolektivnim sportom, koji zahteva razumevanje, uzajamnu podršku… Na terenu smo svi jedna porodica, homogena celina, gde je neophodno da postoji razumevanje i sklad, koje smatram prečicama do perfektne kolektivnosti.

Koji je tvoj uzor u rukometnom pogledu?

 • Uzor u rukometnom pogledu mi je igračica Andrea Lekić. Uprkos svim povredama, mentalnim padom, i poteškoćama, ne postoji utakmica u kojoj nije dala i više od svog maksimuma. Prezentuje igru na izvanrednom nivou, svakim svojim potezom. Imala sam čast da je upoznam, i prisustvujem njenom kampu, gde mi je mimo terena, postala uzor i kao osoba, karakterno.

Kada si u trenažom procesu da li vodiš računa o ishrani i da li konzumiraš alkohol?

 • Do sada tokom trenažnih procesa nisam posebno vodila računa o ishrani, dok alkohol ne konzumiram.

Gde vidiš sebe za 10ak godina?

Za deset godina sebe vidim u nekom inostranom klubu, i naravno u A selekciji reprezentacije Srbije.

Gde bi najviše volela da završiš karijeru?

 • Karijeru bih najviše volela da završim tamo gde sam je i počela. To je rukometni klub “Laki” iz Crvenke. Ljubav prema ovom sportu je stvorena upravo tu, u sportskoj hali “Slobodan Čile Mišković” i iz poštovanja prema klubu, i mojim trenerima Miloradu Lajiću, i Zoranu Lovre, poslednju utakmicu u karijeri bih volela da odigram u istoj hali.

Koja ti je omiljena knjiga?

 • Omiljena knjiga mi je “Alhemičar” Paula Koelja.

Koji ti je omiljeni film?

Omiljeni film mi je “Le fidèle”

Šta je tvoj hobi?

 • Hobi mi je čitanje, pisanje i unapređivanje engleskog jezika.

Reci nam šta je po tvom mišljenju najbitnije da se ostane zdrav u doba korone?

 • Da bismo očuvali zdravlje u doba korone, potrebno je da se i dalje pridržavamo svih mera i prihvatamo savete od strane nadležnih organa, i naravno unosimo vitamine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here