Andrea Pavković – “Više se prati ženski rukomet u Austriji nego u Hrvatskoj!”

0
144

Ime Hipo hrvatskim je ljubiteljima ženskog rukometa dobro poznato. Klub je to impresivne istorije – 45 titule prvaka austrijskog prvenstva, 33 austrijska kupa i osam titula prvakinja Evrope. Mnogi će se, naravno, setiti i velikog rivalstva s Podravkom devedesetih godina prošlog veka koje je svoj vrhunac doživelo u sezonama 94./95. i 95./96. kad su se dve ekipe našle u finalu EHF-ove Lige šampiona. Prvo finale otišlo je na stranu Austrijanki, a drugo na stranu Podravke.

Slavni dani kad su žarili i palili starim kontinentom već su neko vreme iza Hipa. Zadnjih nekoliko godina ne igraju Ligu šampiona, a u oktobru su nakon sedmeraca ispali u kvalifikacijama za grupnu fazu Evropske lige.

Uprkos tome Hipo je i dalje apsolutni vladar austrijskog rukometa. U avgustu su osvojili Superkup, a glavni cilj za ovu sezonu im je osvajanje prvenstva i kupa što se zasad čini itekako mogućim s obzirom na maksimalan broj bodova na prvenstvenoj tabeli.

Veseli zato činjenica da jedna od glavnih uloga u ovoj sportskoj priči pripada Andrei Pavković, Zagrepčanki koja je ove sezone pristigla u redove austrijskog velikana i zauzela mesto u standardnoj sedmorci na poziciji srednjeg beka. U 14 ovosezonskih utakmica, 12 prvenstvenih i dve utakmice kvalifikacija za Evropsku ligu, Pavković je upisala 54 gola i 70 asistencija (u proseku 3,86 golova i 5 asistencija po utakmici) te postala jedna od najbitnijih karika ekipe trenera Ferenca Kovača.

  • Ušla sam dobro u sezonu, dobro igram i nadam se da ću u drugom dijelu sezone biti još bolja. Zasad sam zadovoljna, samo da ostane sve kako jest. Dobro treniramo, dobra je ekipa – priča Pavković.

Pre nego što je zaigrala za Hipo, Pavković je provela sezonu u SC Ferlahu, trenutno drugoplasiranoj ekiši austrijskog prvenstva. Tamo je stigla iz Podravke u kojoj se takođe zadržala godinu dana i osvojila Kup.

  • Veća je posjećenost utakmica ženskog rukometa nego u Hrvatskoj. Austrijanci ulažu u to da bude popraćeno. Hypo je stvarno profesionalan klub. Ulaže se jednako kao i u Podravku samo što Austrija ulaže u puno više klubova i u sport općenito nego što to čini Hrvatska. U Hrvatskoj se zna da su Podravka i Lokomotiva van konkurencije, da ostali klubovi nisu toliko profesionalni i da se u njih ne ulaže puno. U Austriji je druga priča. Naginje se tome da što više klubova bude na profesionalnoj razini – ocenila je.

Kvalitet hrvatske i austrijske lige izjednačena je, smatra Pavković. Razlika je, međutim, osetna u kvalitetu života.

  • Ako si u Podravci, onda ti je super i nemaš se na što žaliti. Ako si u nekom drugom klubu, ne možeš toliko živjeti rukomet i dati se sportu jer jednostavno nemaš uvjete za to i ne možeš se tome potpuno predati. U Hrvatskoj djevojke ako nisu u Podravci uz rukomet moraju studirati i raditi. U Austriji rukometašice imaju više mogućnosti da žive samo rukomet.

Primećuje i da je ženski ligaški rukomet u Austriji nešto popularniji.

  • Veća je posjećenost nego u Hrvatskoj. Oni ulažu u to da bude popraćeno. Ljudi u Hrvatskoj prate samo europske utakmice, ali i to je slabo, ne koliko bi moglo biti s obzirom na rezultate naših klubova. Sad su Lokomotiva, Bjelovar i Podravka igrali europske utakmice, znam kako je bilo prijašnjih godina, nije toliko popraćeno, osim eventualno Podravke. Na meni je da nastavim raditi i da se dokažem. Ništa nije bolje od igranja za reprezentaciju.

Andrea je pre dolaska u Austriju u Hrvatskoj, osim u Podravci, nastupala i za Trešnjevku, Dugo Selo i Umag te prošla kroz sve mlađe kategorije reprezentacije. Poziv u seniorsku ekipu zasad je izostao.

  • Na meni je da nastavim raditi, da se dokažem. Ako dobijem poziv, objeručke ću ga prihvatiti i pokušati ga opravdati. Ako ne dobijem, ostat ću velika navijačica reprezentacije. Naravno da svaka sportašica i sportaš priželjkuju poziv seniorske reprezentacije jer ništa nije bolje od igranja za reprezentaciju – rekla je Pavković.

Iduća akcija Hrvatske sledi krajem meseca, kada izabranice Ivice Obrvana očekuju dve utakmice protiv Rumunije. Možda će upravo to biti dobar trenutak da 27-godišnjaka članica Hipa po prvi put obuče dres seniorske reprezentacije i pokaže zašto je jedan od najvećih rukometnih klubova svih vremena baš nju odabrao kao jednu od ključnih figura ekipe.

PRATITE NAS:

  • tik-tok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here