Aleksandar Babić: “Prijepolje nema obzira za najuspešniji kolektiv u gradu!”

0
335

Reagujući na nezvanične informacije da je komisija, sastavljena da oceni projekte klubova i sportskih udruženja i napravi predlog raspodele opštinskih sredstava za sport u 2019. godini, Rukometnom klubu „Pobednik“ opredelila je 400 hiljada dinara, predstavnici kluba su tražili sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, nezadovoljni iznosom. Prema rečima predsednika kluba Aleksandra Babića, ova cifra im je i potvrđena na sastanku kojem su prisustvovali predsednik opštine, neki članovi opštinskog veća, predstavnici Sportskog saveza opštine Prijepolje i komisije. Iako je predočio da su troškovi takmičenja višestruko veći, Babić kaže da nije naišao na razumevanje i rečeno mu je da će se ostati pri predlogu Komisije.

Babić je rekao da ih još više pogađa što je ove godine iznos opštinskih sredstava namenjenih RK „Pobednik“ smanjen za 100 hiljada dinara, u odnosu na prošlogodišnji, a sporno je i to što je komisija opredelila veće iznose klubovima koji su u nižim rangovima takmičenja, kaže Babić, i dodaje da je rukometašima „Pobednika“ opredeljen iznos koji je nekoliko puta manji od minimalnih troškova takmičenja, dok drugi dobijaju nekoliko puta veća sredstva od stvarno potrebnih. Kaže i da bi rukometaši „Pobednika“ bili zadovoljni i sa pokrivanjem osnovnih troškova, što iznosi blizu milion i po dinara, iako klubovi u okruženju imaju višestruko veće budžete, i navodi primere rukometnih klubova iz gradova okruženja, čiji se budžeti mere milionima dinara. Rukometni klub „Pobednik“ je jedan od najmlađih prijepoljskih sportskih kolektiva. U tri godine postojanja uspeli su da pregaze dve lige – Drugu regionalnu ligu „Kopaonik“ i Prvu ligu „Zapad“, i sada igraju prvu sezonu u Super „B“ ligi. Trenutno su poslednji na tabeli, sa samo 2 pobede i jednim remijem iz 15 kola, ali i dalje imaju šansu da obezbede opstanak.

Rukometni klub „Pobednik“ iz Prijepolja, osnovan je u junu 2016. godine, od strane nekoliko bivših i sadašnjih prijepoljskih rukometaša, inače istinskih entuzijasta i zaljubljenika u ovaj popularni sport.

Oni koji su godinama bili nepravedno sklonjeni iz prijepoljskog rukometa, zbog čega su ili prestali sa aktivnim igranjem ili su igrali u drugim gradovima, rešili su da ne dozvole dalje urušavanje prijepoljskog rukometa i „uzeli su stvari u svoje ruke“ pa su osnovali novi klub, zvučnog imena – Pobednik.

Ime koje su dali svom klubu simbol je nepristajanja na katastrofalni „status kvo“ u prijepoljskom sportu ali su njime i pokazali svoje ambicije. Naravno da nije bilo lako, bez budžetskih sredstava i velikih sponzora, oslanjati se na sopstvene snage, dovitljivost i obraz ali ova grupa iskrenih ljubitelja rukometa je sve vreme imala veru u uspeh ovog, poprilično avanturističkog, poduhvata.

Za samo tri meseca od osnivanja, formirana je uprava, doveden je trener i sastavljen tim od igrača, željnih dokazivanja i takmičenje, u najnižem srpskom rangu, je moglo da počne.

Prva sezona je bila istorijska – do samog kraja prvenstva, Pobednik je ostvarivao samo pobede. Tek u finišu prvenstvene trke, prijepoljski tim je, u jednoj utakmici bez rezultatskog značaja, zabeležio prvi poraz u svojoj istoriji.

U drugoj sezoni do samog finiša vođena je mrtva trka za prvo mesto između Metalca iz Kraljeva, Mladosti iz Čačka, Prve petoletke iz Trstenika i Pobednika ali je prijepoljski tim bio najumešniji i na iznenađenje svih, ali i potpuno zaluženo, plasirao se u Super B ligu.

Vredno je istaći i da je u obe sezone Pobednik dao naboljeg igrača i najboljeg strelca lige. I u Super B ligi, Pobednik, za sada, ima najboljeg strrelca i to sa utakmicom manje.

Sve ove činjenice nisu bile dovoljne lokalnoj vlasti da u prethodne skoro tri godine uvaži i ispoštuje RK Pobednik onako kako on zaslužuje. Sve vreme lokalni vlastodršci su tražili strpljenje, davali “milostinju” na kašičicu i nalazili razne izgovore i opravdanja za svoje nečinjenje. Njihove namere je bilo lako uočiti jer odnos prema drugim sportskim kolektivima, a posebno betonligašima, nije mogao da se sakrije. Stoji u zvaničnom saopštenju.

Video prilog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here